Разлика помеѓу преработките на „Борка Талески“

Додадени 67 бајти ,  пред 4 години
с
 
== Биографија ==
=== Рани години ===
Борка Талески бил роден на 19 јули 1921 година во [[Прилеп]]. Завршил гимназија во Битола, а потоа се запишал на Медицински факултет во Белград. Во 1939 година како член на [[КПЈ]], учествувал на Илинденските демонстрации (1940) во Прилеп и говорел за ослободување на Македонија. Бил затворан. Во 1941 година бил избран за член на Бирото на ПК на КПЈ. Не прифаќал мешање на [[БКП]] во македонската партиска организација, поради што бил исклучен од активностите за зацврстување на партиските организации. Учествувал во организирањето на партизанските одреди и во нападот извршен во Прилеп на 11 октомври.
Борка Талески бил роден на 19 јули 1921 година во [[Прилеп]]. Завршил гимназија во Битола, а потоа се запишал на Медицински факултет во Белград. Во 1939 година како член на [[КПЈ]], учествувал на Илинденските демонстрации (1940) во Прилеп и говорел за ослободување на Македонија. Бил затворан.
 
=== За време на НОБ ===
Борка Талески бил роден на 19 јули 1921 година во [[Прилеп]]. Завршил гимназија во Битола, а потоа се запишал на Медицински факултет во Белград. Во 1939 година како член на [[КПЈ]], учествувал на Илинденските демонстрации (1940) во Прилеп и говорел за ослободување на Македонија. Бил затворан. Во 1941 година бил избран за член на Бирото на ПК на КПЈ. Не прифаќал мешање на [[БКП]] во македонската партиска организација, поради што бил исклучен од активностите за зацврстување на партиските организации. Учествувал во организирањето на партизанските одреди и во нападот извршен во Прилеп на 11 октомври.
 
=== Смрт ===