Разлика помеѓу преработките на „Долмабахче“

Додадени 277 бајти ,  пред 4 години
До средината на [[19 век]], резиденцијата на [[Отоманско царство|Отоманското царство]], односно на султанот се наогало во [[Топкапи Сарај]], кој бил изграден главно во средновековен стил. Во времето кога царството своите контакти ги проширило со земјите од [[Западна Европа]], султанот решил дека треба да биде изградена палата по европски стил. Така, по наредба на султанот [[Абдул Меџид I]], ерменските архитекти Карабет и Балијан ја изградиле новата резиденција.
 
Изградбата на палатата започнала во [[1843]] година додека завршила до [[1856]] година целосно. Трошоците кои биле потрошени за изградбата на Долмабахче биле околу 5 милиони лири, кое одговарало на приближно 1/4 од годишните даноци или 35 тони злато, или пак на околу $ 1,5 милијарди долари во денешна вредност<ref>[http://www.dolmabahcepalace.com/listingview.php?listingID=3&name=Dolmabahce+Palace Dolmabahce Palace]</ref><ref>[http://www.goldgrambars.com/ Goldgrambars.com]</ref>. Финансирањето на објектот се одвивало преку печатење на книжни пари. Според некои извори, се говори дека тогашниот министер за финансии му соопштил на султанот дека изградбата на палатата чини околу 3,500 пиастри, но всушност тоа била сумата која била неопходна за печатењето на парите. Самата изградба довела да царството се доближи до банкрот и да стане финансиски зависна од надворешни извори односно земји. Поголемиот дел од следните султани ги претпочитале помалите новоизградени палати по [[Босфор]]от. Оваа палата се користела и од страна на [[Мустафа Кемал Ататурк]], каде починал на [[10 ноември]] [[1938]] година по подолг период на боледување.
 
== Наводи ==