Кокошковидни: Разлика помеѓу преработките

Додадени 38 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
 
==Опис==
Големината на овие птици варира од 12,5 до 120 cmсм и тежина од 28 g до 14 kgкг.
Повеќето кокошковидни се птици со дебелко тело, дебел врат и средно долги нозе и имаат кратки заоблени крила. Иако многу од нив се лоши летачи, сепак не постои вид од овој ред што не може да лета. Возрасните мажјаци често имаат една или неколку остри мамузи на секоја нога кои ги користат во борба. [[Полов диморфизам|Половиот диморфизам]] е изразен кај повеќето видови.
Кокошковидните се обично седентарни птици, но има некои од помалите видови, како [[Потполошка|потполошката]] која е преселница.
 
===Фамилии и потфамилии===
* Фамилијасемејство † ''Paraortygidae''<!-- ActaPalaeontolPol49:211; JOrnithol147:31 -->
* Фамилијасемејство † ''Quercymegapodiidae''<!-- ActaPalaeontolPol49:211 Palaeontology43:481 -->
* Фамилијасемејство † ''Sylviornithidae''
* Фамилијасемејство ''Megapodidae'' - [[тумбарки]]
* Фамилијасемејство ''Cracidae'' - [[краксови]]
* Натфамилија ''Phasianoidea''
** Фамилијасемејство † ''Gallinuloididae'' <!-- ActaPalaeontolPol49:211; JOrnithol147:31; Zootaxa199:1 -->
** Фамилијасемејство ''Odontophoridae'' - [[забоклуни потполошки]]
** Фамилијасемејство ''Numididae'' - [[бисерки]]
** Фамилијасемејство ''Phasianidae'' – [[фазани]], [[еребици]] и сродници
*** Потфамилијапотсемејство ''Arborophilinae''
*** Потфамилијапотсемејство ''Coturnicinae''
*** Потфамилијапотсемејство ''Pavoninae''
*** Потфамилијапотсемејство ''Gallininae''
*** Потфамилијапотсемејство ''Meleagridinae'' - [[мисирки]]
*** Потфамилијапотсемејство ''Perdicinae''
*** Потфамилијапотсемејство ''Tetraoninae'' - [[тетреби]]
*** Потфамилијапотсемејство ''Phasianinae'' – вистински фазани
 
==Литература==