Разлика помеѓу преработките на „Шпанска граѓанска војна“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Испанская 11 интербригада в бою под Бельчите. 1937.jpg|мини|десно|ИнернационалнаИнернационални бригадабригадисти на тенк]]
'''Шпанска граѓанска војна''' ([[17 јули]] [[1936]] – [[1 април]] [[1939]]), позната и како '''Шпанска револуција''' — [[војна]] помеѓу шпанската републиканска влада и нејзините левичарски поддржувачи, од една страна, и бунтовниците, војската и десно-ориентираните елементиформациии, на чело со [[Франциско Франко]] од друга.
 
Во војната се вмешуваат и странски сили. Иако во принцип е усвоена политика на немешање, [[СССР]] ја поддржува владата (иако помошта на СССР е во голема мера двосмислена), а Франко е поддржан од [[Италија]] на [[Мусолини]] и од [[Адолф Хитлер|Хитлерова]] [[Германија]]. На страната на владата се борeле и доброволци од многу земји, кои главно биле дел од [[Интернационални бригади|Интернационалните бригади]]. Меѓу попознатите фигуриличности штокои се бореле на страната на Републиката биле: [[Џорџ Орвел]], [[Ернест Хемингвеј]], [[Андре Малро]] и други.
 
По тригодишна војна во која загинале од 500.000 до 1.000.000, победа извојувале бунтовниците на Франко, воспоставувајќи десничарска [[диктатура]] и [[монархија]].
== Македонци во Шпанската граѓанска војна ==
[[File:Alekso Demnievski - Bauman.jpg|thumb|Биста на Алексо Демниевски - Бауман во Велес]]
[[Податотека:Spas Bandzov-Ohrid.jpg|мини|десно|200п|Биста на Спас Банџов во Охрид]]
[[Податотека:Boro Pockov - SR statue.JPG|мини|десно|200п|Биста на Боро Поцков во Струмица]]
[[Податотека:Spas Bandzov-Ohrid.jpg|мини|десно|200п|Биста на Спас Банџов во Охрид]]
[[File:Cvetko Uzunovski vo Resen.jpg|thumb|лево|Биста на Цветко Узуновски во Ресен]]
На страната на Републиката се бореле и 137 Македонци,<ref>„Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 898 стр.</ref><ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“], „Утрински весник“, 31 јули 2006.</ref> од трите делови на Македонија и од дијаспората. Тие во Шпанија доаѓале од Македонија, но и од Франција, Канада, САД, Советскиот Сојуз, Аргентина, Белгија, Албанија, Панама и други земји. Помеѓу попознатите се:<ref>[http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/makedonski_spanci.htm Македонци учесници во Шпанската граѓанска војна]</ref> [[Алексо Демниевски - Бауман]], [[Цветко Узуновски]], [[Ганчо Хаџипанзов]], [[Елисие Поповски]] и [[Кирил Ќамилов]]. Останати македонски шпански борци се: [[Спас Банџов]], [[Трајко Мишковски]], [[Иван Дојчинов]], [[Боро Поцков]], [[Урфи Аголи]], [[Трифун Бузев]], [[Тане Наумов]], Димитар Тодоров, Петар Калев, Борис Атков, Илија Јотов, Панајот Јотов, Владимир Арсовски, Ангел Димов, Андреј Колешинов, Григор Атанасовски и други. Македонци - шпански борци имало и од иселеништвото. Помеѓу македонските иселеници кои се бореле на страната на Шпанската република биле и: [[Вангел Темелковски]], Панајот Хаџиев, Димитар Тотев, Ламбро Марковски, Желеско Рачев, Џорџ Пол, Димитар Бузев, Мајк Белов, Џан Томсон и други.
== Надворешни врски ==
* [http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/index.htm Македонска архива за Шпанската граѓанска војна и револуција]
* [http://levica.mk/wp-content/uploads/2016/07/Spanska-graganska-vojna-ZA-WEB.pdf Здравко Савески, Здравко Стојкоски „Но пасаран: учеството на борците од Македонија во Шпанската граѓанска војна“. Левица, 2016]
* [https://www.anarhisticka-biblioteka.org/library/edi-konlon-shpanskata-gradjanska-vojna Еди Конлон „Шпанската граѓанска војна: анархизам на дело“]
* [http://okno.mk/taxonomy/term/14187 Текстови на „Окно“ за Шпанската граѓанска војна]
* [http://lenka.mk/1520/mujeres-libres/#.V3S8ydJ96t8 Ајлин О’Карол: Mujeres libres: Женското анархистичко движење во текот на Шпанската граѓанска војна. Движење за социјална правда „Ленка“]
* Сталин Лозановски „Седумдесет години од Шпанската војна“, „Време“ [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=940&ArticleID=62060], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=941&ArticleID=62142], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=942&ArticleID=62278], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=943&ArticleID=62326], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=945&ArticleID=62461], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=946&ArticleID=62545]
* [http://crnblok.blogspot.mk/2013/04/1936-1939.html Дес Мекарон: Колективите за време на Шпанската револуција (1936-1939). Црн блок]
* [http://www.isi.mod.gov.rs/docs/sr/vig_feb_2008_print.pdf Август Лешник „Југословенските интербригадисти во Шпанија“ во „Војно-историјски гласник“, бр. 1-2/2007, 21-49 стр.] (српски)
 
6.356

уредувања