Разлика помеѓу преработките на „Љупчо Коцарев“

Додаден 11 бајт ,  пред 4 години
 
'''Љупчо Коцарев''' (роден на [[25 февруари]] [[1955]] година во [[Скопје]]) — македонски научник и професор од областа на физиката, техничките науки, и компјутерските науки. Член на [[МАНУ]].
==Образование и работработен век==
Основно, средно и високо образование ([[Електротехнички факултет]]) завршил во родниот град. Магистрирал на Електротехничкиот факултет во Белград, а докторирал на Институтот за физика на Природно-математичкиот факултет во Скопје.
Во периодите од 1985 до 1999 година и од 2007 до денес e вработен на Електротехничкиот факултет и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје. Од 1999 до 2016 година бил вработен на Универзитетот Калифорнија во [[Сан Диего]], [[САД]]. Остварил студиски престои во [[САД]], [[Германија]], [[Италија]], [[Унгарија]], [[Шпанија]] и [[Јапонија]]. Во 2006 година е избран за fellow на IEEE (член на Друштвото на електроинженерите во САД). За член на Македонската академија на науките и уметностите надвор од работниот состав е избран на 27 мај 2003, а за редовен член на 1 мај 2007 година.