Разлика помеѓу преработките на „Кочанско“

Додадени 119 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
{{појаснување}}
[[File:Кочанскиот ориз.pdf|thumb|мини|десно|Книга за кочанскиот ориз <small>(Стиснете на сликата за да ја отворите и читате во целост)</small>]]
Поимот '''Кочанско''' се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот [[Кочани]], т.е. локација која географски гравитира кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во [[општина Кочани]], според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Кочанско, но некогаш и не. Главно под Кочанско се сметаат сите населени места во [[Кочанска Котлина|Кочанската Котлина]] од двете страни на [[Брегалница]] кои потпаѓаат под општинатаопштините [[Општина Кочани|Кочани]] и [[Општина Чешиново-Облешево|Чешиново-Облешево]] селата на јужната падина на [[Осогово|Осоговските Планини]] која што го оградува Кочанското Поле од север. За време на отоманското владеење, Кочанската каза покрај Кочанската Котлина со Виничко ги опфаќала и областите [[Пијанец]] (Делчевско) и [[Малешево]] (Беровско), при што нејзиниот облик имал изглед на четириаголник со должина од исток кон запад каде северната линија ја сочинува [[Осоговски планини|осоговската верига]], јужната – [[Плачковица]] којашто со својот источен крај е малку завртена и издадена нанадвор со планината [[Огражден]], источната – Малешевските Планини, западната во северниот дел – [[Пониква]], додека во јужниот дел е отворена <ref name="Ѓорче Петров">{{наведена книга|last=Петров|first=Ѓорче|authorlink=Ѓорче Петров|title=[[Материјали по изучувањето на Македонија]]|editor=превод: Марио Шаревски|edition=2016|year=1896|pages =402-411|publisher=Единствена Македонија|location=Скопје|isbn=978-608-245-113-8}}</ref>.
 
== Види исто така ==