Разлика помеѓу преработките на „Прва македонско-косовска ударна бригада“

+ фото
(+ фото)
 
== Формирање на бригадата ==
[[Податотека:Bataljon Mirce Acev.jpg|мини|Формирање на батаљонот „Мирче Ацев“, 22 август 1943 година, на Славеј Планина, кој е дел од Првата македонско-косовска ударна бригада]]
Со цел формирање на бригадата, двата македонски и двата косовски батаљони биле концентрирани во [[Сливово]] уште на 10 ноември 1943 година.
Наредниот ден, на 11 ноември, во претпладневните часови, членот на Врховниот штаб и делегат на ЦК на [[КПЈ]], [[Светозар Вукмановиќ - Темпо]], одржал говор по повод формирањето на бригадата. За командант бил поставен [[Петар Брајовиќ]], за заменик командант [[Чеде Филиповски - Даме]], за политички комесар [[Мита Миљковиќ]] и за заменик политички комесар [[Вера Ацева]].
 
== Почетни дејствија ==
[[Податотека:BataljonPrva Mircemakedonsko-kosovska Acevbrigada, 1943.jpg|мини|лево|Формирање на батаљонотI „Мирчемакедонско-косовска Ацев“ударна бригада, 2211 августноември 1943 година, наво Славејсело ПланинаСливово, кој е дел од Првата македонско-косовска ударна бригадаОхридско.]]
 
Веднаш после формирањето, бригадата водела борби против германските и [[балисти]]чките единици на теренот на Кичево и против бугарските единици на подрачјето на Крушево, Ресен и Охрид. Во почетокот на декември водела одбранбени борби против германско-балистичките единици кои концентрично напаѓале од Кичево, Дебар и Струга на слободната територија во Дебарца, каде се наоѓал и Централниот комитет на КП на Македонија и Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија.