Војводство Тирингија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(НС)
 
Нема опис на уредувањето
{{Infobox Former Country
|native_name = {{lang|de|''Herzogtum (Landgrafschaft) Thüringen''}}
|conventional_long_name = Војводство (Ландгрофовија) Тирингија
|common_name = Тирингија
|
|continent = Европа
|region = DE-TH
|country = Германија
|era = Среден век
|status = Вазалство
|status_text = Војводство на [[Франки]]те,<br />подоцна [[Список на земји на Светото Римско Царство|Земја]] на [[Светото Римско Царство]]
|empire = Свето Римско Царство
|government_type = Феудална монархија
|
|year_start = 631/32
|year_end = 1440
|
|event_pre = Инвазија на Франките
|date_pre = околу 531
|event_start = Основање на војводство
|date_start =
|event1 = Основање на ландгрофовија
|date_event1 = 1111/12
|event2 = [[Војна за тирингиското наследство|Граѓанска војна]]
|date_event2 = 1247
|event3 = Одвоено од [[Ландгрофовија Хесен]]
|date_event3 = 1264
|event_end = Вклучено во [[Изборно Кнежество Саксонија]]
|date_end = <!--- Optional: Date of disestablishment --->
|event_post = [[Поделба од Алтенбург]]
|date_post = 1445
|
|p1 = Тиринги
|flag_p1 = <!--- Default: "Flag of {{{p1}}}.svg" (size 30) --->
|image_p1 = <!--- Use: [[File:Sin escudo.svg|20px|Image missing]] --->
|s1=Ландгрофовија Хесен
|image_s1=[[File:COA family de Landgrafen von Hessen.svg|20px|[[Landgraviate of Hesse]]]]
|s2 = Изборно Кнежество Саксонија
|image_s2 = [[File:Coat of arms of Saxony.svg|20px|[[Electorate of Saxony]]]]
|
|image_coat = Vollwappen Wettiner Landgraf Albrecht 1265.png
|symbol_type = Coat of arms of Landgrave Albert II, 1265
|capital =
|
|footnotes = <!--- Accepts wikilinks --->
}}
'''Војводство Тирингија''' ({{lang-de|Herzogtum (Landgrafschaft) Thüringen}}) — територија на [[Франки]]те и [[Светото Римско Царство]], создадена во [[631]] и опстојувала до [[1440]] година.
 
Тирингија станала ландгрофовија во [[1130]] година. По исчезнувањето на владејачката Лудовиншка линија на грофови во [[1247]] и војната за Тирингија (1247–1264), западната половина станала независна под името „[[Хесен]]“, никогаш потоа не станала дел од Тирингија. Поголемиот дел од преостанатиот дел на Тирингија преминал под владение на ветинската династија од соседното [[Грофство Мајсен]], зачетникот на подоцнежниот [[Изборно Кнежество Саксонија|Електорат]] и [[Кралство Саксонија]]. Со поделбата на династијата Ветин во [[1485]] година, Тирингија преминала под владение на делот Ернестин од семејството, која потоа била поделена на голем број помали држави, според саксонската традиција на поделба на наследството помеѓу машките наследници. Овие биле „саксонски војводства“, составени помеѓу другите од државите [[Саксо-Вајмар]], [[Саксо-Ајзенах]], [[Саксо-Јена]], [[Саксо-Мајнинген]], [[Саксо-Алтенбург]], [[Саксо-Кобург]] и [[Саксо-Гота]]; Тирингија главно останала како географска областа.