Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Св. Кирил и Методиј““

дополнување, поправка на правопис
(дополнување, поправка на правопис)
}}
 
'''„Св. Кирил и Методиј“''' ('''УКИМ''') — најстар и најголем [[универзитет]] на [[македонски јазик]] со седиште во [[Скопје]]. Формиран е на [[24 април]] [[1949]] година со три [[факултет]]и, а денес претставува заедница на 23 факултети, 9 научни институти (5 составни и 4 кои соработуваат со универзитетот) и 6 други институции. За прв ректор е избран [[Кирил Миљовски]]<ref>[http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=20&glavno=1 Ректори на УКИМ]</ref>, а сегашен ректор е [[Никола Јанкуловски]].
 
== Состав на Универзитетотуниверзитетот ==
Универзитетот е составен од 23 факултети, 5 составни институти и 4 јавни научни установи, како и 6 други организации кои соработуваат со универзитетот.
 
* [[Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“]]
* [[Институт за национална историја]]
* [[Институт за фоклорфолклор „Марко Цепенков“]]
 
==== Други високообразовни институции ====
 
== Универзитетска библиотека ==
[[Податотека:НУБСК-Поглед.jpg|мини|десно|УниверзитескатаУниверзитетската библиотека [[НУБ „Св. Климент Охридски“]]]]
{{главна|Национална и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“}}
Академска библиотека на „Св. Кирил и Методиј“ е [[НУБ „Св. Климент Охридски“]], која е воедно и [[национална библиотека]] на [[Македонија]]. Отворена е во [[1920]] година како библиотека на Филозофскиот факултет, а подоцна станала јавна Народна библиотека и библиотека на универзитетот во сегашната зграда.
 
== Награди ==
Во 2007 година Универзитетот „Кирил и Методиј“ е одликуван со [[Орден на Република Македонија]] за постигнатите исклучителни резултати во долгогодишната научна, наставна и апликативна дејност, давајќи значителен придонес за севкупниот развој и афирмација на Република Македонија како современа демократска држава во светот.
 
== Дипломци ==
* [[Борис Трајковски]] - Втор [[Претседателпретседател на Република Македонија]]
* [[Бранко Црвенковски]] - Трет [[Претседателпретседател на Република Македонија]]
* [[Зоран Јолевски]] - Македонски амбасадор во САД
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Универзитет Св. Кирил и Методиј|*]]
[[Категорија:Универзитети во Република Македонија]]