Разлика помеѓу преработките на „Прва македонско-косовска ударна бригада“

(Формирање на батаљонот „Мирче Ацев“, 22 август 1943 година, на Славеј Планина.)
 
== Почетни дејствија ==
[[Податотека:Bataljon Mirce Acev.jpg|мини|Формирање на батаљонот „Мирче Ацев“, 22 август 1943 година, на Славеј Планина, кој е дел од Првата македонско-косовска ударна бригада]]
[[Податотека:Bataljon Mirce Acev.jpg|мини]]
 
Веднаш после формирањето, бригадата водела борби против германските и [[балисти]]чките единици на теренот на Кичево и против бугарските единици на подрачјето на Крушево, Ресен и Охрид. Во почетокот на декември водела одбранбени борби против германско-балистичките единици кои концентрично напаѓале од Кичево, Дебар и Струга на слободната територија во Дебарца, каде се наоѓал и Централниот комитет на КП на Македонија и Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија.