Разлика помеѓу преработките на „Илири“

Додадени 68 бајти ,  пред 3 години
Карта на македонски език
(Одбиени последните 2 промени во текстот (од 95.128.191.250) и вратена преработката 3292593 на M4r51n)
(Карта на македонски език)
 
Илирите главно се занимавале со [[сточарство]], примитивно [[земјоделство]], ископување на [[руда]], како и [[лов]] и особено [[риболов]]. Најдобри сточари биле Аутаријатите, а најдобри трговци биле Даорсите. Илирите многу брзо ја развиле трговијата, а се развило и занаетчиството. Тие биле и познати морепловци, а и гусари кои им попречувале на туѓите бродови, а често и ги ограбувале.
[[file:Illyrian Tribes (Македонски).svg|thumb|Илири]]
 
Како и во соседните земји, така и кај Илирите започнало да се распаѓа родовското уредување и да се создаваат класи. Се појавиле богати и имотни Илири, но и сиромашни и бедни. Во 7 век п.н.е. [[Галаур]] ја создал првата илирска држава и се прогласил за нејзин крал. Тој ги одредил границите, но тие многу често се менувале, бидејќи Илирите многу често војувале со соседите, а особено со [[Антички Македонци|Античките Македонци]].
 
16

уредувања