Разлика помеѓу преработките на „Големо Московско Кнежевство“

с
нема опис на уредувањето
с
|currency = [[руска рубла]]
}}
'''Големо Московско Кнежевство''' ([[руски]]: ''Великое княжество Московское'') — средновековно руско кнежевство кое постоело во периодот од [[1263]] до [[1547]] година. Оваа кнежевство било наследник на [[Владимирско-Суздалско кнежествоКнежевство|Владимирско-Суздалското Кнежевство]] а претходник на [[Руско царство|Руското царство]].
 
Кога монголците ја нападнале територијата на Киевска Русија, Москва претставувала безначајно место во [[Владимирско-Суздалско кнежествоКнежевство|Владимирско-Суздалското Кнежевство]]. Иако во зимата на 1238 година ја опожариле Москва, московската област пружила одредена сигурност од монголските напади. [[Киевска Русија]] започнало постепено да се распаѓа на неколку мали кнежествакнежевства. Така кон крајот на [[12 век]] [[Владимир]] се поделил на Ростовско, Перејаславско, Јуриевско и Страдодубско кнежевство. Во втортата половина на [[13 век]] настанале Суздалското, Костромското и Московското Кнежевство.
Московското Кнежевство се појавило за прв пат во еден летопис од [[1147]] година, додека во 13 век пак, во времето кога започнало да се распаѓа некогашното Ростовско кнежевство меѓу потомците на [[Всеволд III]], Московското започнало да се создава. Во околу [[1260]] година, синот на [[Александар Невски]], [[Даниел Московски|Даниел Александрович]] ја основал новата московска династија. Во тоа време, тоа кнежевство било сеуште мало. Во времето на Данаил, таа започнала да се проширува, со кое започнал процесот на соединување на руските земји под [[Москва]].
 
Московското Кнежевство, главно поради својата географска положба привлекувала голем број на доселеници. Кнежевството било полно со шума и било заштитено од напади на соседните кнежествакнежевства. Трговијата овозможила зголемување на материјалното богатство на земјата. Московскиот кнез во тоа време се ставил во служба на [[Златната орда]].
 
 
| align="center"|[[Image:Danila_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Даниел Московски]]<br>(Данаил I)
| align="center"|[[ноември]]/[[декември]] [[1261]]<br>[[Киев]], [[Големо московско кнежествоМосковско Кнежество|Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[1283]]
| align="center"|Син на [[Александар Невски]] и Александра Полоцкаја<br>оженет:<br>Марија<br>''6 деца''
| align="center"|[[4 март]] [[1303]]
| align="center"|[[4 март]] [[1303]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежествоМосковско Кнежество|Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
|-2
| align="center"|[[Image:Jurij_of_Moscov.jpg|80px]]
| align="center"|[[Image:Ivan_Kalita.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван I]]<br>(Иван I Калита)
| align="center"|[[1288]]<br>[[Москва]], [[Големо московскоМосковско кнежествоКнежевство |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[21 ноември]] [[1325]]
| align="center"|Син на Даниел Московски и Марија<br>женен два пати:<br>Елена<br>''3 деца''<br>Јулија<br>''3 деца''
| align="center"|[[Image:Simeon_Dumny.jpg|80px]]
| align="center"|[[Симеон Московски]]<br>(Симеон Гордиот)
| align="center"|[[7 ноември]] [[1316]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[31 март]] [[1340]]
| align="center"|Син на Иван I и Елена<br>еднаш:<br>Августа Литовска<br>''немаатнемале деца''
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
|-5
| align="center"|[[Image:Ivan_krasniy_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван II|Иван II Убвиот]]<br>(Иван II Красный)
| align="center"|[[30 март]] [[1326]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]
| align="center"|Син на Иван I и Елена<br>брат на Симеон Гордиот<br>два пати:<br>Феодосија<br>''немаатнемале деца''<br>Александра Велјаминова<br>''4 деца''
| align="center"|[[13 ноември]] [[1359]]
| align="center"|[[13 ноември]] [[1359]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
|-6
| align="center"|[[Image:Dmitri Donskoy.jpg|80px]]
| align="center"|Син на Иван II и Александра<br>еднаш:<br>Евдокија Дмитриевна<br>''13 деца''
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
|-7
| align="center"|[[Image:Vasily_Dmitrievich_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Василиј I (Московско кнежество)|Василиј I]]<br>(Василий I)
| align="center"|[[30 декември]] [[1371]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]
| align="center"|Син на Димитриј Донски и Евдокија<br>еднаш:<br>Софија Литовска<br>''9 деца''
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
|-8
| align="center"|[[Image:Vasil2b.gif|80px]]
| align="center"|[[Василиј II (Московско кнежество)|Василиј II]]<br>(Василий II Тёмный)
| align="center"|[[10 март]] [[1415]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]
| align="center"|Син на Василиј I и Софија<br>еднаш:<br>Марија Јарославна<br>''3 деца''
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
|-9
| align="center"|[[Image:Ivan III of Russia 3.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван III|Иван III Велики]]<br>(Иван III Великий)
| align="center"|[[22 јануари]] [[1440]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]
| align="center"|Син на Василиј II и Марија<br>два пати:<br>Марија Тверска<br>''1 дете''<br>[[Софија Палеологина]]<br>''8 деца''
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
|-10
| align="center"|[[Image:Vasiliy3_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Василиј III]]<br>(Василий III)
| align="center"|[[25 март]] [[1419]]<br>[[Москва]], [[Големо московско кнежество |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]
| align="center"|Син на Иван III и Софија Палеологина<br>два пати:<br>[[Соломонија Сабурова]]<br>''немаатнемале деца''<br>[[Елена Глинскаја]]<br>''2 деца''
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]<br>[[Москва]], [[Големо московскоМосковско кнежествоКнежевство |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
|-11
| align="center"|[[Image:Iioan4.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван IV|Иван IV Грозни]]<br>(Иван IV Грозный)
| align="center"|[[25 август]] [[1530]]<br>[[Москва]], [[Големо московскоМосковско кнежествоКнежевство |Големо московскоМосковско кнежевствоКнежевство]]
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]
| align="center"|Син на Василиј III и Елена<br>женен 8 пати