Големо Московско Кнежевство: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Големо московско кнежество на Големо Московско Кнежевство)
Нема опис на уредувањето
|currency = [[руска рубла]]
}}
'''Големо Московско КнежествоКнежевство''' ([[руски]]: ''Великое княжество Московское'') — средновековно руско кнежествокнежевство кое постоело во периодот од [[1263]] до [[1547]] година. Оваа кнежествокнежевство било наследник на [[Владимирско-Суздалско кнежество|Владимирско-Суздалското кнежествоКнежевство]] а претходник на [[Руско царство|Руското царство]].
 
Кога монголците ја нападнале територијата на Киевска Русија, Москва претставувала безначајно место во [[Владимирско-Суздалско кнежество|Владимирско-Суздалското кнежествоКнежевство]]. Иако во зимата на 1238 година ја опожариле Москва, московската област пружила одредена сигурност од монголските напади. [[Киевска Русија]] започнало постепено да се распаѓа на неколку мали кнежества. Така кон крајот на [[12 век]] [[Владимир]] се поделил на Ростовско, Перејаславско, Јуриевско и Страдодубско кнежествокнежевство. Во втортата половина на [[13 век]] настанале Суздалското, Костромското и Московското кнежествоКнежевство.
Московското кнежествоКнежевство се појавило за прв пат во еден летопис од [[1147]] година, додека во 13 век пак, во времето кога започнало да се распаѓа некогашното Ростовско кнежествокнежевство меѓу потомците на [[Всеволд III]], Московското започнало да се создава. Во околу [[1260]] година, синот на [[Александар Невски]], [[Даниел Московски|Даниел Александрович]] ја основал новата московска династија. Во тоа време, тоа кнежествокнежевство било сеуште мало. Во времето на Данаил, таа започнала да се проширува, со кое започнал процесот на соединување на руските земји под [[Москва]].
 
Московското кнежествоКнежевство, главно поради својата географска положба привлекувала голем број на доселеници. КнежествотоКнежевството било полно со шума и било заштитено од напади на соседните кнежества. Трговијата овозможила зголемување на материјалното богатство на земјата. Московскиот кнез во тоа време се ставил во служба на [[Златната орда]].
 
 
| align="center"|[[Image:Danila_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Даниел Московски]]<br>(Данаил I)
| align="center"|[[ноември]]/[[декември]] [[1261]]<br>[[Киев]], [[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[1283]]
| align="center"|Син на [[Александар Невски]] и Александра Полоцкаја<br>оженет:<br>Марија<br>''6 деца''
| align="center"|[[4 март]] [[1303]]
| align="center"|[[4 март]] [[1303]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
|-2
| align="center"|[[Image:Jurij_of_Moscov.jpg|80px]]
| align="center"|[[Image:Ivan_Kalita.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван I]]<br>(Иван I Калита)
| align="center"|[[1288]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[21 ноември]] [[1325]]
| align="center"|Син на Даниел Московски и Марија<br>женен два пати:<br>Елена<br>''3 деца''<br>Јулија<br>''3 деца''
| align="center"|[[Image:Simeon_Dumny.jpg|80px]]
| align="center"|[[Симеон Московски]]<br>(Симеон Гордиот)
| align="center"|[[7 ноември]] [[1316]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[31 март]] [[1340]]
| align="center"|Син на Иван I и Елена<br>еднаш:<br>Августа Литовска<br>''немаат деца''
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
|-5
| align="center"|[[Image:Ivan_krasniy_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван II|Иван II Убвиот]]<br>(Иван II Красный)
| align="center"|[[30 март]] [[1326]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[27 април]] [[1353]]
| align="center"|Син на Иван I и Елена<br>брат на Симеон Гордиот<br>два пати:<br>Феодосија<br>''немаат деца''<br>Александра Велјаминова<br>''4 деца''
| align="center"|[[13 ноември]] [[1359]]
| align="center"|[[13 ноември]] [[1359]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
|-6
| align="center"|[[Image:Dmitri Donskoy.jpg|80px]]
| align="center"|Син на Иван II и Александра<br>еднаш:<br>Евдокија Дмитриевна<br>''13 деца''
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
|-7
| align="center"|[[Image:Vasily_Dmitrievich_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Василиј I (Московско кнежество)|Василиј I]]<br>(Василий I)
| align="center"|[[30 декември]] [[1371]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[19 март]] [[1389]]
| align="center"|Син на Димитриј Донски и Евдокија<br>еднаш:<br>Софија Литовска<br>''9 деца''
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
|-8
| align="center"|[[Image:Vasil2b.gif|80px]]
| align="center"|[[Василиј II (Московско кнежество)|Василиј II]]<br>(Василий II Тёмный)
| align="center"|[[10 март]] [[1415]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[27 февруари]] [[1425]]
| align="center"|Син на Василиј I и Софија<br>еднаш:<br>Марија Јарославна<br>''3 деца''
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
|-9
| align="center"|[[Image:Ivan III of Russia 3.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван III|Иван III Велики]]<br>(Иван III Великий)
| align="center"|[[22 јануари]] [[1440]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[27 март]] [[1462]]
| align="center"|Син на Василиј II и Марија<br>два пати:<br>Марија Тверска<br>''1 дете''<br>[[Софија Палеологина]]<br>''8 деца''
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
|-10
| align="center"|[[Image:Vasiliy3_titularnik.jpg|80px]]
| align="center"|[[Василиј III]]<br>(Василий III)
| align="center"|[[25 март]] [[1419]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[27 октомври]] [[1505]]
| align="center"|Син на Иван III и Софија Палеологина<br>два пати:<br>[[Соломонија Сабурова]]<br>''немаат деца''<br>[[Елена Глинскаја]]<br>''2 деца''
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
|-11
| align="center"|[[Image:Iioan4.jpg|80px]]
| align="center"|[[Иван IV|Иван IV Грозни]]<br>(Иван IV Грозный)
| align="center"|[[25 август]] [[1530]]<br>[[Москва]],[[Големо московско кнежество |Големо московско кнежевство]]
| align="center"|[[3 декември]] [[1533]]
| align="center"|Син на Василиј III и Елена<br>женен 8 пати