Разлика помеѓу преработките на „МХЕ „Градечка Река““

с
нема опис на уредувањето
(нова статија)
 
с
}}
 
'''Градечка Река''' — мала [[хидроелектранахидроцентрала]] на [[Градечка Река|истоимената река]], сместена на влезот на селото [[Градец (Виничко)|Градец]] од страна на планината [[Плачковица]]. Оддалечена е на околу 5 км од [[Виница]] и околу 2 км од акумулацијата. Хидроелектраната има моќност од околу 0,7 МW.<ref>{{наведена мрежна страница|url=http://www.pcc-hydro-mk.com/ttw/pcchydro.nsf/res/konecen_sep_pcc_hydro_shpps_mak.pdf/$file/konecen_sep_pcc_hydro_shpps_mak.pdf|title=Изградба и оперативност на четири мали хидро електрани во Република Македонија: План за вклучување на заинтересирани страни|date=декември 2010|publisher=Емпириа ЕМС ДООЕЛ Скопје|pages=4|language=македонски|accessdate=2 јуни 2016|location=Скопје}}</ref> Проектираното годишно производство на електраната е 4.239 MWh. МХЕ „Градечка Река“ е управувана од страна на ПЦЦ Хидро.<ref>{{наведена мрежна страница|url=http://www.pcc-hydro-mk.com/ttw/pcchydro.nsf/res/ne_tehnicko_rezime_mhe_gradecka.pdf/$file/ne_tehnicko_rezime_mhe_gradecka.pdf|title=Оцена на влијанието врз животната средина од мала хидро електрана „Градечка Река“, општина Виница, Македонија: НЕ — техничко резиме|date=септември 2010|publisher=Емпириа ЕМС ДООЕЛ Скопје|pages=2|language=македонски|accessdate=2 јуни 2016|location=Скопје}}</ref>
 
== Поврзано ==