Разлика помеѓу преработките на „Серта“

Додадени 1.458 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
}}
 
'''Серта''' или '''Конечка Планина''' — средновисока македонска планина која што се наоѓа во средишниот дел на [[Македонија]], а се издига помеѓу долините на [[Вардар]] и [[Крива Лакавица]] во [[Радовишко]].
'''Серта''' или '''Конечка Планина''' — гранична [[планина]] помеѓу двете релјефни целини [[Ниска Македонија (Повардарие)|Ниска Македонија]] и [[источно-вардарска група планини и котлини]] во [[Штип]]ската [[околија]], на околу 15 км југоисточно од [[Штип]]. Позната е и под [[име]]то [[Конечка Планина]] бидејќи започнува кај селото [[Конче]] каде и се наоѓа највисокиот врв [[Волчјак]] на 1.159 метри надморска височина. Највисокиот дел на [[планина]]та е над [[село]]то [[Лесковица]], и потоа опаѓа во насока на [[Радовиш]].<ref>{{цитирана книга|last=Geografsko društvo na SR Makedonija|title=Geografski razgledi|publisher=Društvo|location=Skopje|date=1989 |edition=27-30}}</ref>
 
==Протегање и природни одлики==
 
'''Серта''' или '''Конечка Планина''' —е гранична [[планина]] помеѓу двете релјефни целини [[Ниска Македонија (Повардарие)|Ниска Македонија]] и [[источно-вардарска група планини и котлини]] во [[Штип]]ската [[околија]], на околу 15 км југоисточно од [[Штип]]. Позната е и под [[име]]то [[Конечка Планина]] бидејќи започнува кај селото [[Конче]] каде и се наоѓа највисокиот врв [[Волчјак]] на 1.159 метри надморска височина. Највисокиот дел на [[планина]]та е над [[село]]то [[Лесковица]], и потоа опаѓа во насока на [[Радовиш]].<ref>{{цитирана книга|last=Geografsko društvo na SR Makedonija|title=Geografski razgledi|publisher=Društvo|location=Skopje|date=1989 |edition=27-30}}</ref>. Заедно со планините [[Градешка Планина]], [[Плавуш]] и [[Смрдеш (планина)|Смрдеш]] претставуваат планини од Вардарската зона и имаат заеднички правец на динарско протегање<ref name="географија">{{наведена книга|last=Стојмилов|first=Александар|title=Географија на Република Македонија|year=2011|publisher=Универзитет за туризам и менаџмент|location=Скопје|language=македонски|page=63}}</ref> од северозапад кон југоисток. Планинските била им се заоблени<ref name="географија" />. Покрај највисокиот врв Волчјак, на Серта уште се издвојуваат и врвовите Кула во средишниот дел и Стракалево (Штркалево - 711 м.) во северниот дел<ref name="географија" />.
 
== Туризам ==