Одаја: Разлика помеѓу преработките

Додадени 54 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Одаја''' е просторија која има повеќенеменски функции како што се: преку ден за одмор, за примање на гости навечер, за веселби и за спиење.
 
Од аспект на функционалноста, одајата секогаш е поврзана со [[чардак|чардакот]] на катот, кој ги поврзува сите останати содржини. На еден кат понекогаш се наоѓаат и до четири одаи, кои се поврзани со чардакот на средината на основата.
 
Во преземјето одајата е поврзана со [[трем|тремот]] (под чардакот), а преку него и со надворешниот простор, а преку скалите со останатите нивоа на куќата по вертикала.
 
== Форма ==
Формата на одајата во основа, се јавува во три типа:
 
*правоаголен (најчесто застапен);
Формата на одајата во основа, се јавува во три типа:
*со издолжена форма (во голем број на примери);
 
*со неправилна форма (многу ретко).
* правоаголен (најчесто застапен);
* со издолжена форма (во голем број на примери);
* со неправилна форма (многу ретко).
 
== Употреба ==
 
Употребата на ентериерните елементи, се состои од:
*одаја која не содржи постојани делови на [[ентериер|ентериерот]] и огништето;
*одаја со [[огниште]], но без вградени делови во ентериерот;
*одаја без огниште со вградена опрема, со [[долап|долапи]];
*одаја со огниште и долапи.
*одаја со вградени ентериерни делови: огниште, долапи и [[мусандра|мусандри]].
 
* одаја која не содржи постојани делови на [[ентериер|ентериерот]] и огништето;
Одајата има мали (3 х 3,80 м, Битуше)или поголеми димензии (до 6 х 7,30 м, Тануше), со поволна ориентација.
* одаја со [[огниште]], но без вградени делови во ентериерот;
* одаја без огниште со вградена опрема, со [[долап|долапи]];
* одаја со огниште и долапи.
* одаја со вградени ентериерни делови: огниште, долапи и [[мусандра|мусандри]].
 
Одајата има мали (3 х 3,80 м, Битуше) или поголеми димензии (до 6 х 7,30 м, Тануше), со поволна ориентација.
 
Во зависност од применетиот конструктивен систем и просторниот распоред, одајата се формира, кај помал број на примери, со ѕидови од камен со голема дебелина или во поголем обем во бондручен систем. Кај поголем дел примероци одајата е поставена во делот од конструктивниот систем каде е употребена бондручна конструкција, поради прозорските отвори во ѕидот.