Разлика помеѓу преработките на „Безрбетници“

Додадени 183 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
[[Image:Thelenota ananas.jpg|right|thumb|''Thelenota ananas'', [[морска краставица]] од типот [[иглокожи]], е без‘рбетно животно.]]
 
'''Без'рбетниците''' ([[Латински јазик|латински]]: ''Invertebrata'') се голема група на [[еукариот]]и во која припаѓаат [[животни]]те без [[‘Рбетен столб|‘рбетен столб]]. Тука се вклучени најголемиот број од сите видови на животни - според некои автори, на без‘рбетниците им припаѓаат 96,3% од целото животинско царство, наспроти 4% кои им припаѓаат на животните со ‘рбетен столб (''Vertebrata''). Без‘рбетниците се побројни и од сите останати царства ([[Археа|''Archaea'']], [[Монера|''Monera'']], [[Протиста|''Protista'']], [[Габа|''Fungi'']] и [[Растенија|''Plantae'']]) заедно.