Бабуна (планина): Разлика помеѓу преработките

Додадени 675 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
|map_caption=}}
 
'''Бабуна''' е македонска средновисока планина што се наоѓа во средишниот дел на [[Македонија]], а се издига помеѓу долината на реката [[Бабуна (река)|Бабуна ]] и [[Прилепско Поле]].<ref Воname="географија">{{наведена средишниот дел е позната како '''Мукос Планина''' со највисок врв [[Лута (врв)книга|Лута]] (1.499 m). Највисок врв е [[Козјак (врв)last=Стојмилов|Козјак]] (1.746 m). На запад Бабуна продолжува во планината [[Злато (планина)first=Александар|Злато]] ([[Златоврв]] 1.422 m). Билото има динарски правецtitle=Географија на протегањеРепублика СЗ–ЈИ. Геолошкиот состав е претставен со гнајсеви, микашисти, гранодиорити, а на југ накајМакедонија|year=2011|publisher=Универзитет Сивец,за Козјактуризам и Плетвар се јавува дебела серија мермери. Меѓу превалите најзначаен е Присад преку кој минува регионалниот пат Велес–Прилеп. На Бабуна од културно-историските споменици се издвојува [[Трескавецменаџмент|манастирот Трескавец]].location=Скопје|language=македонски|page=185}}</ref>''А. Стојмилов, Физичка географија на Република Македонија, ПМФ, Скопје, 2003''</ref>
==Протегање и врвови==
Се протега на север од Голи Рид (1455 м.) до превојот [[Плетвар]] (994 м.) на југоисто<ref name="географија" />. Билото има динарски правец на протегање северозапад–југоисток<ref name="географија" />. Во средишниот дел е позната како ''Мукос Планина'' со највисок врв [[Лута (врв)|Лута]] (1.499 m). Највисок врв е [[Козјак (врв)|Козјак]] (1.746 m). На запад Бабуна продолжува во планината [[Злато (планина)|Злато]] ([[Златоврв]] 1.422 m).
==Градба и геолошки состав==
Геолошкиот состав е претставен со гнајсеви, микашисти, гранодиорити, а на југ накај Сивец, Козјак и Плетвар се јавува дебела серија мермери. Меѓу превалите најзначаен е Присад преку кој минува регионалниот пат Велес–Прилеп. На Бабуна од културно-историските споменици се издвојува [[Трескавец|манастирот Трескавец]].<ref>''А. Стојмилов, Физичка географија на Република Македонија, ПМФ, Скопје, 2003''</ref>
 
==Галерија==