Царев Врв: Разлика помеѓу преработките

Додадени 17 бајти ,  пред 6 години
Нема опис на уредувањето
== Правци за искачување ==
 
На Царев врв можетеискачувањето може да се искачитеизврши од две страни: од [[Крива Паланка|кривопаланечкиот]] манастир [[Св. Јоаким Осоговски]] и од [[Кочанско]] преку [[Пониква]].<ref>[http://www.mkdmount.org/planini/planini2.html ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА, ОСОГОВСКИ ПЛАНИНИ, www.mkdmount.org] </ref>
 
Oд [[Крива Паланка]] до манастирот [[Св. Јоаким Осоговски]] се патува пеш или со сопствено возило по асфалтен пат во должона 3км. Маркацијата ПМ започнува од манастирот и спрема Царев Врв води преку селото [[Варовиште]], Ловечка куќа и [[Калин Камен]]. Од Ловечката куќа до врвот се оди по ливади. Планинарската патека е долга околу 25 км во еден правец за кои ви се потребни 5 часа. Покрај патеката има повеќе извори и чешми, а таа е просечно напорна.