Единица мерка: Разлика помеѓу преработките

Додадени 730 бајти ,  пред 6 години
Одбиена последната промена (од 77.28.65.69) и ја поврати преработката 2977752 на Addbot
(fdvdfzbgbhgsn)
(Одбиена последната промена (од 77.28.65.69) и ја поврати преработката 2977752 на Addbot)
Во [[физика]]та и [[техника]]та, '''единиците мерки''' ('''единици на физичките величини''', '''единици на измерувањето''') се користат за стандардизирано претставување на резултатите од мерењата. Бројната вредност на физичката величина се претставува екако произволеноднос ина даизмерената севредност определувасо спореднекоја ЕБИстандардна СЕ..вредност, Постојаткоја многусе различнијавува единицикако меркиединица коимерка. сеБројот разликувааткој по изборотукажува на основнитеединицата мерка се единицинарекува меркиименуван.
 
Се разликуваат основни единици мерки, кои се определуваат со помош на [[еталон]]и, и производни (изведени) единици мерки кои се определуваат со помош на основните. Изборот на величини и количествата на основните единици може да биде произволен и да се определува според традицијата или согласноста. Постојат многу различни единици мерки кои се разликуваат по изборот на основните единици мерки.
Државата, како по правило, воспоставува било какви системи на единици. [[Метрологија]]та непрекинато работи на подобрување на постоечките единици мерки и основните единици и еталони.FUCK YOU ZAEV I GRUEVSKI
 
Државата, како по правило, воспоставува било какви системи на единици. [[Метрологија]]та непрекинато работи на подобрување на постоечките единици мерки и основните единици и еталони.FUCK YOU ZAEV I GRUEVSKI
 
[[Категорија:Метрологија]]