Разлика помеѓу преработките на „Воена болница“

Додадени 224 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
(Нова страница: {{Infobox_Company | company_name = Воена болница| company_logo = 170п| company_type = [[Јавно претпријатие|...)
 
company_logo = [[Image:VB_logo.gif|170п]]|
company_type = [[Јавно претпријатие|Јавна здравствена организација]] |
company_slogan = Здравјето секогаш на прво место|
foundation = [[15 ноември]] [[1944]] |
location = {{З-МАК}} [[Скопје]], [[Република Македонија|Македонија]]|
key_people = Полковник д-р. [[Петре Утковски]] (командант на ВБ)<ref>[http://www.morm.gov.mk:8080/morm/mk/ARM/Voena-Bolnica/Komandant.html Биографски податоци на полковник Утковски д-р Петре, Командант на Воена болница Скопје] </ref>|
 
==За болницата==
[[Слика:VBprva.jpg|thumb|250px|left|Првата зграда на Воената Болница во нас. Карпош]]
Во почетокот воената болница се наоѓала во населбата [[Карпош (Скопје)|Карпош]], но поради земјотресот во 1963 зградата била разрушена. Во средината на [[1971]] година изградена била новата зграда која постои и ден денес, која во тоа време била една од најмодрните воено-медицински установи на [[Балкан]]от.
Вкупната површина што ја зафаќа овој комплекс изнесува околу 90.000 м2, од кои под покрив се околу 60.000 м2 а во слободната површина доминира болничкиот парк и паркиралиштата.
Пунктот е од отворен тип и покрај згрижување на АВЛ, ЦЛ и војниците од ГШ, врши стоматолошки услуги и на лица од граѓанството.
*'''Пунк Аеродром''' кој е сместен во населбата [[Аеродром (населба)|Аеродром]], во непосредна близина на касарната “Гоце Делчев” Скопје. Истата е од отворен тип и згрижува: АВЛ, војници, питомци, слушатели на курсеви во Воената академија за ШРО, слушатели за подофицери и офицери, како и пациенти од граѓанството кои ќе ја изберат оваа амбуланта како своја матична.
Амбулантата укажува општа медицинска помош и стоматолошки услуги, а во својот состав има и превијалиште, лабораторија и аптека.
Во општата служба има три лекари од кои еден специјалист по општа медицина, а во стоматолошката служба има 4 стоматолози од кои еден специјалист по детска и превентивна стоматологија.