Разлика помеѓу преработките на „Јовица Тасевски - Етернијан“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
(Ажурирање и дополнување)
(→‎Литературно творештво: ситна поправка)
Врз основа на неговата [[поезија]], во [[2005]] година, во Народниот театар „[[Јордан Хаџи Константинов - Џинот]]“ - [[Велес]] била изведена претставата „Небесни стражи“ во режија на [[Весна Димитровска]].
 
Неговата поезија е преведена на петнаесетина јазици и објавена е во списанија и антологии во над дваесет држави.<ref>[http://www.mkd.mk/kultura/superiorni-ocenki-za-poezijata-na-jovica-tasevski-eternijan МКД.МК, 3. 7. 2013]</ref><ref>"Поезијата на Етернијан во американско списание", ''Дневник'', година XVIII, број 5433, петок, 4 април 2014, стр. 27.</ref>
 
За неговата поезија се напишани повеќе позитивни критички осврти и студии од македонски и странски автори. Во објавените прилози и осврти во странство за песните на Етернијан се истакнува дека „се карактеризираат со впечатлива сликовитост, иновативен израз и збиен јазик со преплетени значења, алузии и неочекувани конотации“ („Виндмилс“, Универзитет Диакин, Австралија), „исполнети се со инвентивни и импресивни поетски слики“ и се одликуваат со „интелектуална и духовна длабочина“ („Бук Тајмс“, САД), неговите дела имаат „митски квалитети на сакрален текст“ и „извираат од моќна поетска имагинација“ („Калина Ривју“, Велика Британија), се нагласува дека „поезијата на Етернијан е мистична, елиптична, повеќезначна и се карактеризира со раскошна, уникатна и впечатлива сликовитост, која произлегува од стремежот кон бескрајноста“ („Рекурс о поем“, Франција) и дека пристапот на Етернијан кон пишувањето поезија е „многу креативен, сложен, интелектуален и духовен, при што во неговите песни може да се најдат длабочина и целосност какви што ретко се сретнуваат денес“ (д-р Шаменаз Шеик, „Болоџи“, Индија).<ref>[http://www.mkd.mk/kultura/superiorni-ocenki-za-poezijata-na-jovica-tasevski-eternijan МКД.МК, 3. 7. 2013]</ref><ref>[http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/288/133131176 МИА, 16.4.2016]</ref><ref>[http://makfax.com.mk/kultura/knigi/jovica-tasevski-eternijan-vo-sabota-na-saemot-na-knigata Макфакс, 16.4.2016]</ref>
 
== Надворешни врски ==
2

уредувања