Разлика помеѓу преработките на „Тапани“

Додаден 1 бајт ,  пред 4 години
поправка на правопис - не можат
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(поправка на правопис - не можат)
 
'''Тапаните''' се дел од ударната група на [[инструмент]]и, а технички се класифицираат како [[мембранофон]]и. Тапанот е составен од [[мембрана]], која е растегната преку школка и доволно затегната за да произведе звук кога врз нејзе се врши [[притисок]]. Тапанот е направен од [[бука|буково]], [[орев|оревово]] или [[костен|костеново]] дрво и покриен со штавена овча или козја кожа од двете страни. Кожите се оптегнати преку два обрача и се затегнати со јажиња кои дијагонално одат од едниот до другиот обрач.
Тапанот е најстариот [[музички инструмент]], и неговиот основен дизајн останува непроменет со илјадници години. Тапаните неможатне можат да се штимаат, и [[звук]]от кој го произведуваат се одликува според физичкиот дизајн на самиот инструмент. Сепак тие се делат на долни и горни тонски тапани, а музичарите често користат комбинација од неколку тапани со цел да произведат [[музичка композиција]].
 
== Употреба ==