Хидроксид: Разлика помеѓу преработките

Додадени 973 бајти ,  пред 6 години
с
дофавање на нова целина поврзана за хидроксидите
[проверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (дофавање на нова целина поврзана за хидроксидите)
Елементот [[Бор (елемент)|бор]], којшто во [[Периоден систем|периодниот систем]] спаѓа во истата група како и [[алуминиум]]от, образува соединение чија формула B(OH)<sub>3</sub> одговара на онаа на алуминиум хидроксидот. Но, ова соединение е киселина, а впрочем и така се вика - [[борна киселина]]. Според правилата за номенклатура на киселините, формулата на борната киселина е H<sub>3</sub>BO<sub>3</sub>. Значи не секое растворливо соединение што може да го запишеме како хидроксид ќе се однесува како база, што кажува дека ''хидроксид'' и ''база'' не се еднакви поими.Најважните хидроксиди се Na(OH)натриум хидроксид,Ca(OH)2 калциум хидроксид,NH4OH амониум(единствен хидроксид што настанува помеѓу неметал и хидроксилна група
 
== {{Нормативна контрола}}Добивање и својства на хидроксидите ==
Носител на заедничките својства на хидроксидите е хидроксидна група.
 
CaO + H2O--------Ca(OH)2
 
MgO + H2O---------Mg(OH)2
 
МЕТАЛ---------------->МЕТАЛЕН ОКСИД---------------------->ХИДРОКСИД
 
За разлика од киселините кои се образуваат со ковалентно сврзување,кај повеќе хидроксиди меѓу металот и хидроксидната група постои јонско сврзување.
 
Голем број хидроксиди особено оние што се јонски градени се раствораат во вода.Хидроксидите кои се раствараат во вода се викаат бази.
 
КИСЕЛИНА + БАЗА--------->СОЛ + ВОДА или HCL + NaOH----------------->NaCl + H2O
[[Категорија:Хидроксиди]]
1

уредување