Разлика помеѓу преработките на „Отоманско Царство“

нема опис на уредувањето
(поправка на правопис)
Отоманската Империја своето име го добила по својот основач, првиот [[султан]] [[Осман I]]. На [[турски јазик]], Осман се вика Отоман (''Uthmān'') од каде доаѓа и името на Отоманската Империја. Во дипломатијата, многу често била нарекувана и [[Висока Порта]] или само ''Порта'', кое води потекло од [[француски јазик|францускиот]] превод за зборот ''Баб'и'али'' ([[турски јазик|турски]]: ''Bâb-i-âlî'') кое значи „висока капија“, според интегрирањето на империјата од [[Европа]] во [[Азија]].
 
Отоманската Империја во многу аспекти се смета за [[ислам]]ски наследник на [[Византија|Источната Римска Империја]].<ref>Brown, Leon Carl, ''Imperial Legacy'', (Columbia University Press, 1997), 1. {{en}}</ref>
 
== Историја ==