Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

Бришење на "Albert_Einstein_1979_USSR_Stamp.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на [[commons
(Бришење на "Albert_Einstein_1979_USSR_Stamp.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на [[commons)
{{Главна статија|Специјална релативност|Запознавање со специлјалната релативност}}
 
 
[[File:Albert Einstein 1979 USSR Stamp.jpg|thumb|[[Поштенска марка]] со [[Алберт Ајнштајн]] од [[СССР]]]]
 
Специјалната теорија е теорија за структурата на [[време-простор]]от. Беше промовирана од Ајнштајн во неговиот труд од 1905 г. „[[трудовите на „Изворедната година“ ''(Annus mirabilis)''#Специјална релативност|За електродинамиката и телата во движење]]“ (за придонесите на други физичари Видете [[Историја на специјалната теорија]]). Специјалната теорија се заснова на два постулати ки се во спротивност со [[класична механика|класичната механика]]: