Разлика помеѓу преработките на „Одбивање (физика)“

Додадени 10 бајти ,  пред 5 години
=== Звучни одбивања ===
[[Податотека:Studio_soundproofing_panel.jpg|right|thumb|Звучни одбивања на голема фрекфенција]]
Кога еден надолжен звукзвучен бран штрајковиво рамна површина, звукот се рефлектира на кохерентен начин, под услов димензијадимензијата на рефлективна површина да е големапоголема во однос на брановата должина на звук. Имајте на ум дека разбирлив звук има многу широк фреквентен опсег (од 20 до околу 17000 Hz), а со тоа и многу широк спектар на бранови должини (од околу 20 mm до 17 м). Како резултат на тоа, целокупната природа на рефлексија варира во зависност од текстура и структура на површината. На пример, порозни материјали ќе ја апсорбираат некои енергии, и груби материјали (каде груба е во однос на брановата должина) имаат тенденција да размислуваат во многу насоки, да растерарастеруваат енергија, наместо да го одразуваат тоа кохерентно. Ова води во полето на архитектуратаархитектурната акустика, бидејќи природата на овие рефлексии е од клучно значење за аудитивни чувствочувства на простор. Во теоријата на надворешностанадворешно ублажување на бучавата, рефлексивни големинаголемини,блага површина благо од концептот на бучава бариера преку покривање на некои  звук во спротивна насока.
 
=== Сеизмички одбивања ===
25

уредувања