Одбивање (физика): Разлика помеѓу преработките

Додадени 53 бајти ,  пред 6 години
 
=== Повеќе одбивања ===
Кога светлината се одбива од огледало, се појавува една слика. Две огледала поставени точно лице во лице даваат  изглед на бесконечен број на слики по права линија. На повеќе слики кои  гледаатсе наоѓаат помеѓу две огледала, кои седат во еден агол на едните и другите во текот на еден круг. Центарот на кругот што се наоѓа на имагинарниот пресек на огледалата. На плоштадот на четири огледала поставени лице в лице ќе  даде  изглед на бесконечен број на слики наредени во авионотдалечина. На повеќеПовеќе слики гледасе гледаат помеѓу четири ретровизори монтажана монтажна пирамида, во кој секој пар огледала седисе аголодбиваат агли едни наспрема други,кои се наоѓаат во повеќе од една сфера. Ако основата на пирамидата сее во правоаголна форма, сликите се ширишират во текот на дел од тор.<ref>{{Шаблон:Наведено списание|title = Output irradiance of tapered lightpipes|journal = JOSA A|volume = 27|issue = 9|page = 1985|year = 2010|url = http://fisica.uaz.edu.mx/~imoreno/Publicaciones/JOSA2010.pdf|doi = 10.1364/JOSAA.27.001985|author = I. Moreno|bibcode = 2010JOSAA..27.1985M}}</ref>
 
=== Комплекс на коњугирано одбивање ===
25

уредувања