Разлика помеѓу преработките на „Монери“

Одземени 777 бајти ,  пред 5 години
mom
(mom)
'''Монери''' претставуваат едноклеточни организми без [[јадро]] во [[клетка]]та какви што се бактериите.Таа ги содржи гените(наследен материјал кој се пренесува од организам на организам).Тие се прокариотни организми.
Во царство на монери најбројни и најзначајни се бактериите.Тие се распространети во сите животни средини вода воздух и почва.Бактетиската [[клетка]] е помала и од животниската и од растителната клетка.Таа има многу мала големина и затоа може да се погледни само со микроскоп,тие организми се наречени микроорганизми.
С
Сите бактерии се исхрануваат различно.Некои од нив вршат [[фотосинтеза]] и спаѓаат во [[произведувачи]] .Други пак,се исхрануваат со готова храна,што ја примаат низ [[клеточната обвивка]] и имаат важна улога во природата како [[разградувачи]] на труповите на сите други организми(со габите се наречени и чистачи).
Меѓутоа бактериите ја расипуваат храната затоа што во неа брзо се размножуваат.
 
{{Никулец од областа на биологијата}}
Анонимен корисник