Состојба на материјата: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
[[Податотека:Phase change - mk.svg|мини|десно|260п|Промените на агрегатната состојбасостојбата на еден систем]]
'''АгрегатнатаСостојба состојбана материјата''' јаили '''агрегатна состојба''' претставува густината на [[супстанција]]та. При обичните еднакви надворешни [[Физика|физички]] услови супстанциите ги среќаваме во три агрегатни состојби: [[Цврста агрегатна состојба|цврста]], [[Течност|течна]] и [[гас]]овита. [[Плазма]]та се смета за четврта агрегатна состојба. АгрегатнатаСостојбата состојбана материјата при исти надворешни услови зависи од [[Релативна молекулска маса|релативната молекулска маса]], како и од структурата на [[молекул]]ите и типот на меѓумолекулски заемодејства во супстанцијата.
 
Една иста супстанција при нормални услови се наоѓа во една или истовремено во две агрегатни состојби. На пример, [[воздух]]от е само во гасовита состојба, а [[вода]]та во течна и гасовита состојба. [[Јонска супстанција|Јонските супстанции]] при собна [[температура]] се во цврста агрегатна состојба, додека [[Ковалентна супстанција|ковалентните]] се среќаваат во сите три.
 
Секоја супстанција или тело на погоден начин, со промена на физичките услови, може по потреба да се претвора од една во друга агрегатна состојба. Една агрегатна состојба значи само една од фазите низ кои поминува дадено тело при премините од тврда преку течна до гасовита состојба или обратно. Секоја преобразба од една во друга фаза (агрегатна состојба) се нарекува [[фазен премин]].
 
== Цврста агрегатна состојба ==
Супстанциите во оваа агрегатна состојба имаат и сопствена форма и сопствен [[волумен]]. Меѓутоа, некои од нив имаат правилна внатрешна градба, а некои, иако имаат правилна надворешна форма, немаат правилна внатрешна градба. Цврстите супстанции со правилна внатрешна градба се нарекуваат [[кристал]]и, додека оние без правилна градба се [[Аморфна супстанција|аморфни]]. Кај последниве постои всушност само средена структура во мал дел од супстанцијата. Тие се поретки од кристалните. Молекулите кај цврстите тела се држат меѓусебе со [[Ван дер Валсова сила|Ван дер Валсови сили]] или со [[водородна врска]].
 
== Течна агрегатна состојба ==
Супстанциите во оваа состојба имаат сопственсопствена волумен[[зафатнина]], но немаат сопственасопствен формаоблик, туку ја завземаат формата на садот во кој се наоѓаат. Ова покажува дека меѓу молекулите на течностите постојат посилни заемодејства отколку кај гасовите, но не толку силни за да тие имаат своја форма како кај цврстите тела. Поради дејствувањето на посилни заемодејства кај течностите, нивните [[молекули]] образуваат групации наречени „гроздови“, во кои бројот на молекули постојано се менува. Молекулите во течна состојба воглавно меѓусебно се држат, исто така, со Ван дер Валсови сили или со водородна врска.
 
== Гасовита агрегатна состојба ==
Гасовитите[[Гас]]овитите супстанции немаат ниту сопствена форма, ниту сопственсопствена волумензафатнина. Нивните молекули се движат хаотично во сите правци ([[Брауново движење]]). Главна карактеристика на гасовите е нивната тенденција да го заземаат целиот простор што им е на располагање, односно максимално да се шират. Сето ова укажува на многу слабите интеракции меѓу молекулите во гасовите. Ако гасот е изграден од [[Неполарна молекула|неполарни молекули]], што е доста често, меѓу нив дејствуваат [[Лондонови привлечни сили]].
 
== Плазма ==
[[Плазма]]та е посебен тип на агрегатна состојба, која ретко се среќава на [[Земја]]та, но доста е застапена во [[вселена]]та. Плазмата е јонизиран гас, што значи дека барем еден [[електрон]] е дисоциран од голем дел на молекулата. Слободните [[Електричен полнеж|електрични полнежи]] ја прават плазмата [[Електричен проводник|проводник на електрицитет]], така што таа реагира на [[електромагнетно поле]]. Оваа, четврта агрегатна состојба на материјата, првпат била идентификувана од сер [[Вилијам Крукс]] во [[1879]] година, а го добила името „плазма“ од [[Ирвинг Лангмуир]] во [[1928]], бидејќи го потсетувала на [[Крвна плазма|крвната плазма]].
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Материја]]
[[Категорија:СостојбиАгрегатни на материјатасостојби| ]]