Одаја: Разлика помеѓу преработките

Додадени 844 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(Создадена страница со: Одаја е просторија која има повеќенеменски функции како што се: преку ден за одмор,...)
 
Нема опис на уредувањето
'''Одаја''' е просторија која има повеќенеменски функции како што се: преку ден за одмор, за примање на гости навечер, за веселби и за спиење.
Од аспект на функционалноста, одајата секогаш е поврзана со [[чардак|чардакот]] на катот, кој ги поврзува сите останати содржини. На еден кат понекогаш се наоѓаат и до четири одаи, кои се поврзани со чардакот на средината на основата.
Во преземјето одајата е поврзана со [[трем|тремот]] (под чардакот), а преку него и со надворешниот простор, а преку скалите со останатите нивоа на куќата по вертикала.
*одаја со огниште и долапи.
*одаја со вградени ентериерни делови: огниште, долапи и [[мусандра|мусандри]].
 
Одајата има мали (3 х 3,80 м, Битуше)или поголеми димензии (до 6 х 7,30 м, Тануше), со поволна ориентација.
 
Во зависност од применетиот конструктивен систем и просторниот распоред, одајата се формира, кај помал број на примери, со ѕидови од камен со голема дебелина или во поголем обем во бондручен систем. Кај поголем дел примероци одајата е поставена во делот од конструктивниот систем каде е употребена бондручна конструкција, поради прозорските отвори во ѕидот.
15

уредувања