Разлика помеѓу преработките на „Димитар Мирчев“

Додадени 1.534 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
с
{{Инфокутија Историчар
[[Податотека:Prof.D.Mircev.jpg|thumb]]
| name = Димитар Мирчев
'''Димитар Мирчев''' Македонски универзитетски професор, Професор Емеритус по политички науки, редовен член на Европската академија на науки и уметности, Салцбург, Австрија, во Оделот за општествени науки, право и економија.
| image = Ванчо Ѓорѓиев.jpg
| image_size =
| alt =
| caption = Димитар Мирчев
| birth_date = <!-- {{датум на раѓање|1942|04|19}} -->
| birth_place = [[Сливен]], [[Бугарија]], {{НРБ}}
| residence = [[Скопје]]
| citizenship =
| nationality = [[Македонци|Македонец]]
| fields = [[Општествени науки]], [[социологија]], [[политикологија]]
| workplaces = [[Филозофски факултет - Скопје]]
| alma_mater = Институт за социолошки и политичко-правни истражувања при УКИМ
| thesis_title = „Критика на граѓанските теории на партиципацијата”
| thesis_url =
| thesis_year = 1977
| known_for = Историја на [[Македонска револуционерна организација|МРО]]
| influences =
| influenced =
| awards = [[Награда „Св. Климент Охридски“]]<br />„[[Награда „11 Октомври“]]“<br />[[Награда „13 Ноември“]]
| signature =
| signature_alt =
| website =
| footnotes =
}}
 
 
'''Димитар Мирчев''' Македонски— македонски универзитетски професор, Професор Емеритус по политички науки, редовен член на Европската академија на науки и уметности, Салцбург, Австрија, во Оделот за општествени науки, право и економија.
==Живот==
Роден е во Сливен , 1942 г. Основно и средно образование завршил во Скопје а високо во Белград, на Правниот факултет (Управно-политичка насока), во септември 1965. Специјализирал методологија на општествени науки на Универзитетот во Брадфорд, Велика Британија, 1969-1971 г. Магистрирал 1971 г. во Скопје, на политички науки, на тема „Изборниот процес во Англо-саксонските земји“. Докторирал во јануари 1977 г., на Факултетот за општествени науки на Универзитетот во Љубљана, на тема од политички науки, „Критика на граѓанските теории на партиципацијата“. Во 2003-2004 г. бил на пост-докторски претстој на Школата за јавни работи и меѓународни односи на Универзитетот во Питсбург, САД.
==Научна дејност==
 
Научната кариера ја започнал како асистент на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, Скопје, 1967 г., каде подоцна е избиран за научен соработник и научен советник. На интердисциплинарните студии по новинарство, на Правниот факултет во Скопје е наставник од 1983 до 1986 г. Од 1990 г. е редовен професор на Филозофскиот факултет во Скопје и во еден мандат- раководител на Институтот за социологија. Во 1992-3 е проректор на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје. Во периодот 2010-2012 г. бил декан на Факултетот за политички науки на Универзитетот ФОН во Скопје. Наставник е на Дипломатската академија на МНР во Скопје. Редовен професор и ментор е на студиите на Европскиот центар за мир и развој на ООН во Белград. Предавал со свои тематски циклуси на универзитетите во Љубљана, Питсбург, Загреб, Сараево, Валенција. Бил ментор на 55 магистри и доктори на науки.
==Награди и признанија==
 
Добитник е на највисоките награди за придонес на науката и образованието во Република Македонија: Св. Климент Охридски, 2006 г., „11 октомври“, 2012 г. и „13 ноември“, 2015 г. Во 1998 г. Светиот отец, Папата Јован Павле Втори го прогласи за Витез на Големиот крст на Св. Грегориј Велики а за неговиот придонес за дипломатијата, мирот и разбирањето меѓу народите. Во јавната и дипломатска кариера- бил член на Уставната комисија на Собранието на РМ, 1991-2 г. и на работната група која го подготви Нацрт- уставот на РМ од 1991 г., посебен пратеник на Претседателот на Републиката за надворешни мисии 1991-1993 г. и прв македонски амбасадор во светот ( Словенија и Ватикан ), 1993-1999 г.  Сега е член на Советот за меѓународни односи на Претседателот на РМ и член на Националниот совет за евро-интеграции на Собранието на РМ, како и член на Националната комисија за соработка со УНЕСКО. Основач е и Почесен претседател на Европското движење во Македонија како и Претседател на Македонското политолошко друштво.
 
== Објавени дела ==
== Публикации ==
Објавил околу 200 научни трудови, универзитетски учебници, монографии, есеи и истражувачки извештаи, во земјата и во странство, на англиски, словенечки, хрватски, српски. Последниве години објавил повеќе монографии, студии и учебници, а на повеќе јазици е објавена неговата Тетралогија „Македониум“:
* Драмата на плурализацијата. Политологија на кризата и систем­ски­те промени. Скопје: Магазин 21, 1991, стр. 183.