Разлика помеѓу преработките на „Орбитален квантен број“

нема опис на уредувањето
{{внимание}}
 
===Орбитален квантен број===
Орбиталниот квантен број е број за [[атомска орбитала]] што го одредува моментумот на орбиталната аголна динамика и го претставува обликот на орбитата. Овој број е втор од низа на квантни броеви кои ја опишуваат уникатната квантна состојба на еден електрон ( другите главни квантни броеви , според спектроскопската нотација се магнетниот квантен број , и квантниот број на центрифугирање). Тоа е исто така познат како орбитален моментум на аголен квантен број , орбиталата квантен број или вториот квантен број , и е претставен со ℓ .