Разлика помеѓу преработките на „Орбитален квантен број“

(Создадена страница со: ===Орбитален квантен број=== Орбиталниот квантен број е број за атомска орбитала шт...)
 
каде h е намалената Планкова константа,
L2 е орбиталниот аголен моментум и е брановата функција на електроните.
 
е брановата функција на електроните.
Квантниот број ℓ е секогаш за не негативни цели броеви : 0,1,2,3 итн. Додека голем број на учебници за основата на квантната механика ќе се однесуваат на L само по себе, L нема вистинско значење освен неговата употреба како операторот за аголниот моментум. Кога се однесува на аголен моментум, подобро е да се користи квантениот број ℓ.
Атомските орбитали имаат карактеристични форми означени со букви. На илустрацијата, буквите ѕp и dгоопишуваат обликот на атомска орбитала.
26

уредувања