Разлика помеѓу преработките на „Жан Батист Перен“

Одземени 70 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
|prizes = [[Медалот на Метеучи]] <small>(1911)</small><br>[[Нобелова награда за физика]] <small>(1926)</small>
}}
'''Жан Батист Перен''' {{post-nominals|post-noms=[[Foreign Member of the Royal Society|ForMemRS]]}}<ref name="frs">{{Cite journal | last1 = Townsend | first1 = J. S. | authorlink = John Sealy Townsend| title = Jean Baptiste Perrin. 1870-1942 | doi = 10.1098/rsbm.1943.0004 | journal = [[Obituary Notices of Fellows of the Royal Society]] | volume = 4 | issue = 12 | pages = 301–326 | year = 1943 | pmid = | pmc = }}</ref> ({{рн|30. |септември |1870.}}{{пн|17. |април |1942.}}) бил француски физичар кој во своите студии за [[Брауново движење]] на минијатурните честички изолирани во течност го верификувал објаснувањето на [[Алберт Ајнштајн]] за овој феномен и со тоа ја потврдил атомистичката природа [[материја]]та ([[седиментациона рамнотежа]]). За ова постигнување тој добил [[Нобелова награда во физика]] во 1926.<ref>{{Cite journal | last1 = Kyle | first1 = R. A. | title = Jean Baptiste Perrin | doi = 10.1001/jama.242.8.744 | journal = JAMA: the Journal of the American Medical Association | volume = 242 | issue = 8 | pages = 744–741 | year = 1979 | pmid = | pmc = }}</ref>
 
==Биографија==