Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола“

с (Bjankuloski06 ја премести страницата Универзитет „Св. Климент Охридски“ на Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола: официјално име,...)
На [[8 декември]] [[1994]], на денот на [[Св. Климент Охридски]], универзитетот го добил своето денешно име. Универзитетот ја прославил својата 35-годишнина на [[25 април]] [[2009]]. <ref>[http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=6824&Itemid=106 Tера телевизија]</ref>
 
Универзитетот членува во разни меѓународни образовни здруженија, вклучувајќи ги EUA и BUA, а носител е и на Повелбата Еразмус+. 
Повеќе од триесетипет годишниот континуиран развој на УКЛО опишан на страниците за неговиот историјат претставува постојана потрага по сопствениот специфичен идентитет којшто се афирмира низ синтагмата: ОТВОРЕН, ФЛЕКСИБИЛЕН, ИНТЕГРИРАН ВО ОПКРУЖУВАЊЕТО, АКТИВЕН ПАРТНЕР ВО ОПШТЕСТВЕНО ЕКОНОМСКИТЕ ПРОЦЕСИ, ПОДГОТВЕН ДА СЕ СООЧИ СО НОВИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ ВО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ВО ЕДНА МЕЃУНАРОДНА ПЕРСПЕКТИВА. Интернационалниот карактер на УКЛО се огледа во бројните членства во меѓународни образовни асоцијации и програми меѓу коишто најважно е учеството во EUA и BUA. Универзитетот „Св.Климент Охридски“- Битола е носител на Erasmus+ Charter. 
 
'''''Научни полиња и области'''''