Разлика помеѓу преработките на „Одбивање (физика)“

Одземени 193 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Одбивање(физика) на Одбивање (физика))
[[Податотека:Mount_Hood_reflected_in_Mirror_Lake,_Oregon.jpg|thumb|Одбивање на планината во езерото.]]
Рефлексија е промена во насока на бранот на интерфејс помеѓу две различни медиуми , така што на бранот се враќа во медиумот од каде што потекнува. Чести примери вклучуваат одраз на светлина, звук и водени бранови. Законот за одбивање вели дека за спекуларниот одраз на аголот на кој бранбранот ена инцидентоткој на има површина еднаква со таа на аголот на којкоја таа се рефлектира . ОгледалаОгледалата изложатимааѕ спекуларниот одраз .
 
 Во акустиката , одбивањето предизвикува одеци и се користи во хидролокатор. Во областа на геологијата , важно е воза студијата на сеизмичките бранови . Одбивањето е забележано со површински бранови во водни тела. Одбивањето е забележано со многу видови на електромагнетни бранови , покрај видливата светлина. Одраз на VHF и повисоки фреквенции е важно за радио пренос и за радар. Дури и тешкотешки Х- зраци и гама зраци може да се одрази на плитки агли со специјални " пасат " огледала ..
 
== Одбивање од светлина ==
 Одбивањето на светлината е или спекуларно (огледало -како) или дифузно ( задржување на енергија , но губи на сликата ), во зависност од природата на интерфејс. Во спекуларниот одраз на фазата на рефлектираната бранови зависи од изборот на потеклото на координати, но во однос на фазата помеѓу s и p (ТЕ и ТМ) поларизации е утврден од страна на својствата на медиумите и на интерфејс меѓу нив.<ref>{{Шаблон:Наведена книга|last = Lekner|first = John|title = Theory of Reflection, of Electromagnetic and Particle Waves|publisher = Springer|year = 1987|isbn = 9789024734184}}</ref>
 
 Огледалото  обезбедува повеќе заеднички моделмодели за спекуларниот светлински  одраз , и обично се состои од стакло на состојбата со метален слој каде одразодразот всушност се случува . Одбивањето е подобрено во метали за сузбивање на бран ширење надвор од нивната кожна длабочина. Одбивањето , исто така, се јавува на површината на транспарентен медиумимедиум, како што се вода или стакло.
[[Податотека:Reflection_angles.svg|left|frame|Диаграм на одбивање]]
 Во дијаграмот на левата , а светлина зраци PO штрајкови вертикално огледало во точката О, и се гледаат зраците  OQ . Со издадената замислена линија низ точката O нормално на огледалото , позната како нормала, може да се мери аголот на инциденца , θi и аголот на размислување, θr . Законот на размислување вели дека θi = θr , или со други зборови, на аголот на инциденцата е еднакваеднаков на аголот на одразот ..
 
 Всушност, рефлексија на светлината може да се случи кога светлината патува од еден медиум на даденададен индекс на рефракција на медиум со различен индекс на рефракција. Во најопшт случај , одреден дел од светлинасветлината се рефлектира од интерфејсот , а остатокот се прекршува . Решавање Максвеловите равенки за светлина зраци удираат меѓа им овозможува на изведувањето на равенкиравенките на FresnelФренсел , која може да се користи за да се предвиди колку од светлина се рефлектира , и колку е рефлектирана во дадена ситуација . Ова е аналогно на импеданса, Несогласување на патот во електрично коло предизвикува одраз на сигнали. Вкупната внатрешна рефлексија на светлината од погуста медиум се случува ако на аголот на инциденцата е над критичнотокритичниот агол.
 
 Вкупната внатрешна рефлексија се користи како средство за фокусирање бранови кои не можат ефикасно да се одрази со заеднички средства. Х-зраци, телескопи се изградени , преку создавање на конвергенција "тунел" за бранови. Како бранови комуницирате при ниски агол со површината на овој тунел тие се одразуваат кон точка на фокус ( или кон друга интеракција со површина од тунелот, на крајот се  насочени кон детекторот во фокус). Конвенционалниот рефлектор ќе биде бескорисен како Х-зраците , едноставно ќе помине низ наменетиот фар.
25

уредувања