Разлика помеѓу преработките на „Кучковени“

Додадени 4 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
с
Во даночните регистри на немуслиманското население население на Леринскиот вилает од [[1626]]-[[1627]] г. селото е заведено како ''Кучјовени'' со 15 домаќинства.<ref>Турски извори за българската история, т. VII, София 1986, с. 333 </ref> Во 1848 г. рускиот славист Виктор Григорович го опишал како македонско<ref>нарекувајќи го „бугарско“ под влијание на бугарската политика</ref> село.<ref>[http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Bulgarien/XIX/1840-1860/Grigorovic/text3.phtml?id=2234 Григорович, В. Очеркъ путешествія по Европейской Турціи, Москва, 1877, стр. 93.]</ref>
 
Во [[1861]] г. австрискиот допломат [[Јохан Георг фон Хан]] на етничката карта на долината на Вардар го бележи ''Куцковен'' како македонско село.<ref>Croquis der westlischen Zurflüsse des oberen Wardar von J.G. von Hahn. Deukschriften der k Akad. d wissenseh. philos. histor. CIX1Bd, 1861.</ref> Во „Етнографија„[[Етнографија на вилаетите Адријанопол, Монастир и Салоника“Салоника]]“ ги претставува податоците за [[1873]] г. двапати — еднаш како ''Кочкојни'' (Kotchkoïni), село во Леринската каза со 290 домаќинства со вкупно 830 жители [[Македонци]] и 100 [[муслимани]]<ref name="БИМ">{{БИМ}}</ref> и вторпат кајо ''Кучковен'' (Koutchkovène), село в Костурската каза со 70 домаќинства со вкупно 250 жители Македонци.<ref name="БИМ" /><ref>„Македония и Одринско. Статистика на населението от 1873 г.“ Македонски научен институт, София, 1995, стр.82-83 и 110-111.</ref> Во нетовиот патописен попис, [[Милош Милоевиќ]] завел 100 македонски<ref>нарекувајќи ги „[[големосрпство|српски]]“</ref> куќи.<ref name="НМЕМ" /> Во 1878 г. во Леринско делувала четата на војводата Дељо Стоев од Кучковени.<ref>[http://www.promacedonia.com/statii/a_toshev.html Препис от поверителното писмо на Княжеското Българско Търговско Агентство в Битоля, с дата 24-ти Април 1904 година, под № 319, отправено до Господина генерал Р Петров]</ref>
 
Во 1900 г. според [[Васил К’нчов]] („[[Македонија. Етнографија и статистика]]“) во ''Кучковени (Кучкоени)'' живееле 840 [[Македонци]] христијани.<ref name="БИМ" /><ref>[http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_38.htm Кънчов, Васил. Македония. Етнография и статистика, София, 1900, стр. 249.]</ref>