Разлика помеѓу преработките на „Конфедерација“

Одземени 568 бајти ,  пред 5 години
Одбиени последните 2 промени (од Charles Drawing92) и ја поврати преработката 3413143 на Bjankuloski06
(Одбиени последните 2 промени (од Charles Drawing92) и ја поврати преработката 3413143 на Bjankuloski06)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Конфедерација''' е сојуз мегу самостојни [[држава|држави]] Сево создавакој сосе договорздружуваат иодделни држави севрз манифестираоснова прекуна меѓусебен договор заради остварување на извесни заеднички органицели создаденикако на пример: во
врска со една точно утврдена цел од договорот.На конферерацониот сојуц се пренесени во надлежност само оние права што изрично се
наброени во склучениот договор за конфедерација.Правото на отцепување секоја членка може во секое време да го оствари и поради тоа се нарекува лабав сојуз за разлика од федерацијата.
Најчести причини за формирање на конфдерација се:
* [[одбрана]]
* [[надворешна политика]]