Разлика помеѓу преработките на „Хрватска пролет“

Првата жена премиер на Југославија е Милка Планинц. Додаден е Мико Трипало како еден од водачите на движењето.
(Првата жена премиер на Југославија е Милка Планинц. Додаден е Мико Трипало како еден од водачите на движењето.)
'''Хрватската пролет''' ({{lang-hr|Hrvatsko proljeće}}, исто познато и како ''masovni pokret'' (''масовно движење'') или ''MASPOK'') беше [[политичко движење]] во раните [[1970ти|70ти]] години на [[20 век]], чии следбеници (популарно наречени ''маспоковци'') повикуваа на политички и економски реформи во [[СФР Југославија]], а со тоа и за поголеми права на [[СР Хрватска|Хрватска]] како констуитивна членка. Истото беше насилно пригушено од југословенските власти во [[1971]] година. Како неговнегови водачводачи се појавувапојавуваат [[Савка Дабчевиќ - Кучар]], која подоцна станува првата женаи [[премиер]]Мико во [[ЕвропаТрипало]].
 
== Резултати ==
1.577

уредувања