Разлика помеѓу преработките на „Тракиски јазик“

Одземени 4 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
|мапа=
}}
 
 
 
 
'''Тракискиот јазик''' е исчезнат [[индоевропски јазик]] што се зборувал на територијата на балканскиот полуостров пред сѐ на територијата на [[Македонија]], [[Турција]], [[Бугарија]] и [[Грција]] (денешни граници). Класификацијата на јазикот е долго време дискутабилна и неверојатна. Постојат поголем број на тези што го класифицираат јазикот во различни групи но една е најверојатна а тоа е дека јазикот е дел од [[индоевропски јазици|индоевропските јазици]]. Исто така постои тврдење дека јазикот е дел од дакиско-тракиската група на јазици но тука веќе станува збор за проблем со класификација на самата дакиско-тракиска група, за тоа дали таа е дел од [[индоевропски јазици|индоевропските јазици]] или не.
Поголем број на тракиците биле евентуално хелинизирани или пак романизирани и последните остатоци се сретнувале се до 5 век. Исто така дел од тракиските племиња биле словенизирани по создавањето на словенската писменост и култура.