Јарослав Сајферт: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2.329 бајти ,  пред 6 години
→‎Биографија: дополнување
(→‎Биографија: дополнување)
 
==Биографија==
Сајферт потекнувал од сиромашно работничко семејство. Тој е роден во работничкиот дел на Прага, Жижков,<ref>Jaroslav Sajfert, ''Stub kuge''. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 49.</ref> а бил крстен во капелата на „Св. Роко“ во делот на Прага наречен Олшани.<ref>Jaroslav Sajfert, ''Stub kuge''. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 39.</ref> Поради потребата да работи за да се издржува, не го завршил средното [[училиште]]. На почетокот, Сајферт бил наивен и искрен пролетер и [[комунист]], но во [[1929]] година раскрстил со [[Комунистичка партија на Чехословачка|Комунистичката партија на Чехословачка]] (КПЧ), бидејќи го потпишал Манифестот на седумте комунистички писатели, во кој се осудува доаѓањето на [[Клемент Готвалд]] на чело на КПЧ. Тогаш, тој престанал да ги уредува комунистичките весници и речиси ги прекинал сите политички врски со своите поранешни комунистички другари. Исто така, уште во неколку наврати тој истапил против официјалната политика: во [[1968]] година ја осудил советската окупација на Чехословачка; во [[1977]] година ја потпишал „Повелбата 77“ на [[Јан Паточка]], [[Вацлав Хавел]] и [[Јиржи Хаек]].<ref>Aleksandar Ilić, „Pogovor: Slavuj slobodno peva“ во: Jaroslav Sajfert, ''Stub kuge''. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 77-92.</ref> Иако доживеал длабока старост, уште од крајот на 1960-тите Сајфертбил тешко болен и се движел со ортопедски помагала.<ref>Milan Kundera, „Predgovor: Bilo ih je pet“ во: Jaroslav Sajfert, ''Stub kuge''. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 8.</ref>
Работел како новинар.
 
==Творештво==