Историско-географска област: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Населението на една историско-географска област не секогаш има ист [[етнос|етнички]] или [[религија|верски]] состав, но има заедничка историја. Ваквата област се поимува како една целина и се запазува како таква при промена на држанвните граници и има регионален идентитет. Историско-географската област може да се совпаѓа, но може и да не се совпаѓа со [[етнографска област|етнографската област]].
 
Во географска смисла, историско-географската област се одликува со јасни природни граници — високи [[планина|планини]], големи [[река|реки]] или [[море|мориња]].
 
== Поврзано ==
* [[:Категорија:Историско-географски области во Македонија]]
* [[Етнографска област]]
* [[Географска област]]
 
[[Категорија:Историски региони| ]]