Историско-географска област: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(Создадена страница со: '''Историско-географска област''' — регион кој има јасни или приближно јасни геог...)
 
Нема опис на уредувањето
'''Историско-географска област''' — [[регион]] кој има јасни или приближно јасни [[географија|географски]] [[граница|граници]], и чие население дели слична [[историја|историска]] судбина. Така, овој поим е збир од поимите '''историска област''' и '[[Географска област|''географска област''']].
 
Населението на една историско-географска област не секогаш има ист [[етнос|етнички]] или [[религија|верски]] состав, но има заедничка историја. Ваквата област се поимува како една целина и се запазува како таква при промена на држанвните граници и има регионален идентитет. Историско-географската област може да се совпаѓа, но може и да не се совпаѓа со [[етнографска област|етнографската област]].