Затвор: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2.650 бајти ,  пред 6 години
дополнување
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(дополнување)
[[Податотека:zat idr.jpg|thumb|right|300п|Најпознатиот македонски затвор КПД „Идризово“ во с. [[Идризово]]]]
 
'''Затвор''' е државна или приватна установа чија главна задача е притворање на луѓе со криминални дела, нивно казнување и поправање ако е можнопревоспитување. Затворот може да се сретне во три форми и тоа: ''машки затвор, женски затвор и казнено поправна установа за малолетни лица''. Капацитетите на затворите и условите наво иститенив зависатсе разликуваат од државаедна водо друга [[држава]]. Затворените лица најчесто се затворени во ќелии, но постјат и посебни простории за поголемо казнување наречени [[самица|самици]].
 
==Затворите во Македонија==
Во Македонија постојат повеќе затвори, односно казнено-поправни домови (КПД), како што се нарекуваат во официјалната терминологија, чиј вкупен капацитет изнесува 2.026 лица во затворскиот дел и 450 во притворските одделенија. Според големината, најголем затвор е КПД [[Идризово]] чиј капацитет изнесува 1.094 лица, а потоа следуваат следниве затвори: КПД [[Штип]] со капацитет од 210 лица; затвор [[Скопје]] со капацитет од 128 лица во затворскиот дел и 310 лица во притворските одделенија; затвор [[Куманово]] со капацитет од 178 лица во затворскиот дел и 48 лица во притворските одделенија; затвор [[Прилеп]] со капацитет од 85 лица во затворскиот дел и 16 лица во притворските одделенија; КПД од отворен тип [[Струга]], со капацитет од 60 лица; затвор [[Тетово]], со капацитет од 48 лица во затворскиот дел и 24 лица во притворските одделенија; затвор [[Битола]], со капацитет од 60 лица во затворскиот дел и 22 лица во притворските одделенија; затвор [[Струмица]], со капацитет од 62 лица; затвор [[Гевгелија]], со капацитет од 43 лица во затворскиот дел и 12 лица во притворските одделенија; отворено одделение во [[Крива Паланка]], со капацитет од 23 лица; и малолетнички затвор [[Охрид]], со капацитет од 35 лица во затворскиот дел и 18 лица во притворските одделенија. Покрај овие затвори, постои и воспитно-поправен дом во Тетово со капацитет од 43 лица. Притоа, во [[2014]] година, во македонските затвори биле сместени 2.976 осудени лица и 401 притворено лице.
 
 
{{никулец}}