Разлика помеѓу преработките на „ЖС „Гостивар““

нема опис на уредувањето
| latd = 41| latm = 47| lats = 47| latNS = N
| longd = 20 | longm = 55 | longs = 1 | longEW = E
| map_locator ={{Location map
|Republic of Macedonia |
|label = '''Кадина РекаГостивар'''
|lat_deg = 41|lat_min = 47|lat_sec = 47|lat_dir = N
|lon_deg = 20|lon_min = 55|lon_sec = 1|lon_dir = E
|width = 300
| owned =
| operator = [[Македонски железници]]
| pass_rank =
| services =
|map_locator ={{Location map
|Republic of Macedonia |
|label = '''Кадина Река'''
|lat_deg = 41|lat_min = 47|lat_sec = 47|lat_dir = N
|lon_deg = 20|lon_min = 55|lon_sec = 1|lon_dir = E
|width = 300
}}
'''ЖС „Гостивар“''' — [[железничка станица]] во градот [[Гостивар]]. Се наоѓа на пругата [[Скопје]] - [[Кичево]], односно на меѓународниот железнички коридор 8 на линијата која треба да ги поврзува [[Македонија]] и [[Албанија]]. Таа е 7. станица и 14. постојка на овие пруги. Железничката станица е сместена на самиот источен крај на градот [[Гостивар]], непосредно на левиот брег на реката [[Вардар]]. Нејзината оддалеченост од главната станица во [[Скопје]] изнесува 81,5 километри<ref>[http://www.mz.com.mk/uploads/Objava%20na%20mreza%202011%20rvi%20izmeni.pdf МЖ Инфраструктура - Објава на мрежи]</ref>. Поседува 6 неелектрифицирани колосеци од кои 4 во редовна и 2 за сервисна употреба, како и 2 перони за патници. Шините од индустрискиот колосек кој од станицата водел кон фабриката „Силика“ во градското подрачје на еден дел се демонтирани, при што тој е надвор од секаква употреба. На неа сообраќаат патничките возови за [[Скопје]] и [[Кичево]], а поретко минуваат и товарни возови. Станицата е најмногу користена од жителите на [[Гостивар]] најбилиските околни села и соседни градови, од ученици, студенти, пензионери кои патуваат на настава или пазар во [[Тетово]], [[Кичево]] и [[Скопје]], а во пролетниот и летниот период станицата често се користи и од велосипедисти кои одат кон [[Маврово]] и [[Шар Планина]].