Разлика помеѓу преработките на „Рударство“

Додадени 547 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Рударство''' — стопанско-индустриска гранка кој се зан...)
 
[[File:Ископ на мермер во Сивец.jpg|thumb|мини|десно|Ископување на мермер во рудникот [[Сивец]] во [[Прилепско]]]]
'''Рударство''' — [[Стопанство|стопанско]]-[[Индустрија|индустриска]] гранка кој се занимава со испитување и исцрпување на сите видови [[Руда|рудни]] лежишта како и на методите за нивна рационална експлоатација<ref name="МИ-АН енциклопедија">{{наведена книга|editor=Јован Павловски|title=МИ-АНОВА енциклопедија, општа и македонска|volume=4|year=2006|publisher=МИ-АН|location=Скопје|language=македонски|isbn=998-61393-1|pages=1443}}</ref>. Рудатството спаѓа меѓу најстарите човечки дејности и потекнува уште од праисториско време<ref name="МИ-АН енциклопедија" />. [[File:Рудно богатство во Македонија.jpg|thumb|мини|Карта на рудните наоѓалишта во [[Македонија]]]]
[[File:Рудно богатство во Македонија.jpg|thumb|мини|Карта на рудните наоѓалишта во [[Македонија]]]]
'''Рударство''' — [[Стопанство|стопанско]]-[[Индустрија|индустриска]] гранка кој се занимава со испитување и исцрпување на сите видови [[Руда|рудни]] лежишта како и на методите за нивна рационална експлоатација<ref name="МИ-АН енциклопедија">{{наведена книга|editor=Јован Павловски|title=МИ-АНОВА енциклопедија, општа и македонска|volume=4|year=2006|publisher=МИ-АН|location=Скопје|language=македонски|isbn=998-61393-1|pages=1443}}</ref>. Рудатството спаѓа меѓу најстарите човечки дејности и потекнува уште од праисториско време<ref name="МИ-АН енциклопедија" />. [[File:Рудно богатствоПрвите вои Македонија.jpg|thumb|мини|Картанајстари развојни фази на руднитечовековата наоѓалиштаисторија вои [[Македонија]]]]општество се должат токму на пронаоѓањето, ископувањето и обработката на метални руди од кои потоа се изработувани разни алати и орудија.
 
== Наводи ==