Разлика помеѓу преработките на „Брзина на светлината“

Нема измена во големината ,  пред 4 години
[[File:Einstein en Lorentz.jpg|thumb|upright|Хендрик Лоренц (десно) со Алберт Ајнштајн]]
На почетокот на XX век се сметало дека празниот простор е исполнет со хипотетична еластична материја, т.н. [[етер (физика)|етер]] во кој постои електромагнетно поле. Некои физичари етерот го сметале за привилегиран инерцијален систем низ кој се шират светлинските бранови, па затоа треба да може да се измери движењето на Земјата во однос на него и тоа преку мерење на изотропијата на брзината на светлината.
Во 1880-тите започнале експерименти со цел да се регистрира ова движење, а меѓу нив најпознат е [[Мајкелсон-Морлиев опитобид|опитот на Алберт Мајкелсон и Едвард Морли]] од 1887 година.<ref>
{{Cite journal
|first1=А.А. |last1=Мајкелсон |first2=Е.В.|last2=Морли