Разлика помеѓу преработките на „Меровиншка уметност“

нема опис на уредувањето
[[File:Baptistere Saint Sauveur by Malost.JPG|thumb|200px|Крстилница Св.Совер во [[Екс ан Прованс]].]]
[[File:Trésor de Gourdon 04.JPG|thumb|200px|Златен пехар од богатството во Гурдон.]]
[[File:312 Poitiers baptisterio.JPG|left|thumb|250px|Крстилница Св.Жан во [[Поатје]].]]
 
'''Меровиншката уметност''' е уметност на [[Меровинзи|меровиншката династија]] на [[Франки]]те, која опстојала од V век до VIII век во денешна [[Франција]], [[Бенелукс]] и дел од [[Германија]]. Доаѓањето на меровиншката династија во [[Галија]] во V век довело до значајни промени во областа на уметноста. Скулптурата назадувала да биде малку повеќе од едноставна техника за украсување на [[Саркофаг| саркофази]], жртвеници и црковен мебел. Од друга страна, златарството и новиот медиум на [[Илуминиран ракопис|ракописното осветлување]] интегрирале „варварски“ животински декоративен стил, со доцноантички мотиви и други прилози од расојание на кое што се наоѓа Сирија или Ирска за да се состави меровиншката уметност.
==Архитектура==
Обединувањето на [[Франки|Франкиското]] царство под [[Клодовик I]] (465-511) и неговите наследници, кореспондирало со потребата од изградба на цркви и посебно манастирски цркви, кои претставувале главен извор на моќ за меровиншката црква. Плановите често ја продолжувале традицијата на римската базилика, но исто така попримиле и влијание на оддалеченост на кои биле Сирија и Ерменија. На истокот, повеќето градби биле од дрво, но каменот бил покарактеристичен за значајните градби на западот и во јужните делови кои подозна биле под меровиншка власт. Главните цркви биле реконструирани, најчесто повеќе пати, но многу меровинчки планови биле реконструирани од археологија. Описот во „Историја на Франките“ на епископот [[Григориј Турски]] за базиликата на Сен Мартин, изградена во Тур од Св.Перпету (епископ 460-490) на почетокот на периодот, а во тоа време на работ на франкиската територија, е причина да се жали за исчезнувањето на оваа градба, една од најубавите неровиншки цркви, за кои вели дека имала 120 мермерни столбови, кули на источниот крај, како и неколку мозаици: "Сен Мартин прикажал вертикално истакната комбинација на блок-единици кои формираат сложен внатрешен простор и соодветно богата надворешна силуета, која требало да биде заштитен знак на романескното".<ref>V.I. Atroshenko and Judith Collins, ''The Origins of the Romanesque'' (Lund Humphries, London) 1985, p. 48. ISBN 0-85331-487-X</ref> Карактеристика на базиликата на Св.Мартин кој станал симбол на црковната архитектура на Франките бил саркофаг или реликвијар на светецет издигнат да биде видлив и седнат аксијално зад олтарот, понекогаш во [[Апсида]]. Нема римски преседани за оваа Франкиска иновација.<ref>Werner Jacobsen, "Saints' Tombs in Frankish Church Architecture" ''Speculum'' '''72'''.4 (October 1997:1107-1143).</ref> Црквата Сен Петар во Вјен е единствената преживеана. Бројни друго градби, сега загубени, меѓу кои меровиншките темели на [[Сен Дени]], Сен Гереон во [[Келн]] и „Сен Жермен де Пре“ во Париз се опишани слично раскошни.
 
[[File:312 Poitiers baptisterio.JPG|left|thumb|250px|Крстилница Св.Жан во [[Поатје]].]]
 
Некои мали градби преостануваат, особено крстилниците кои излегле надвор од мода и биле поштедени од реконструкција. Во [[Екс ан Прованс]], [[Риез]] и [[Фрежис]], три октагонални крстилници, секоја покриена со купола на столбови, сведочат за влијанието на ориенталната архитектура. Многу поразлично од овие провинциски крстилници, таа на Сен Жан во [[Поатје]] (XI век) има форма на правоаголник опкружен со три апсиди. Оригиналната градба веројатно претрпела неколку измени, но е зачувувана декорацијата на меровиншкиот карактер.
 
Покрај многуте крипти, многу поради важноста на култот на светците во тоа време, само тие на Св.Сурин, Бордо, Св.Лорен, Гренобл и опатијата на Жуар (XII век) опстаналеуспеале да опстанат.
 
==Други уметности==
Голема меровиншка уметничка колекција во Берлин била земена од страна на советските окупатори во Русија, каде што останува сè до денешен ден.
 
==Галерија==
== Поврзано ==
== Белешки ==