Импулс (механика): Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Импулсот''' <math>\vec{p}</math> (постаро име: '''количество движење'''), на [[англ.]] ''momentum'момент''') или '''залет''' — во [[механика]]та претставува [[физичка величина]] што ја карактеризира мерката на механичкото [[Движење (физика)|движење]] на телата. Во [[Класична механика|класичната механика]], импулсот на телата е еднаков на производот од [[маса]]та <math>m\,</math> на телото (материјалната точка) и неговата [[брзина]] <math>\vec{v}</math>; насоката на импулсот се совпаѓа со насоката на [[вектор]]от на брзината:
: <math>\vec p=m\vec v</math>.
Единица мерка за импулсот во [[SI]] е [[Килограм|кг]]·[[Метар во секунда|м/с]] (kg·m/s).